Türkiye’de Konut Balonu Yok

09/09/2014

Cushman & Wakefield'in Türkiye'deki konut fiyat balonuyla ilgili fiyat/kira ve fiyat/gelir oranlarına bakılarak yaptığı araştırma sonuçlarına göre,Türkiye’de konut balonu göstergesi olabilecek keskin bir değişim yok

Cushman & Wakefield, Türkiye'deki konut fiyat balonuyla ilgili bir araştırma yaptı. Fiyat/kira ve fiyat/gelir oranlarına bakılarak yapılan araştırma sonuçlarına göre,Türkiye’de konut balonu göstergesi olabilecek keskin bir değişim olmadığı vurgulandı.

Türkiye konut pazarının fiyat/kira ve fiyat/gelir oranları incelenerek yapılan araştırmada; inşaat fiyatları, getiri oranı ve enflasyon gibi verilerle karşılaştırmalar yapıldı. Araştırmada, konut pazarı 2008’deki global finans krizi sonrası toparlanma dönemi olan 2012 öncesi ve büyüme yaşanan 2012 sonrası olarak ikiye ayırıldı.

Cushman & Wakefield Türkiye İdare Heyeti Başkanı Haluk Sur, Türkiye’de konut, fiyat ve kira artışında makasın asla açılmadığını ve böylelikle risk unsurunun oluşmadığını belirtti. Araştırma sonuçlarına göre Sur “Yeni konutlar daha kiralık stoğa düşmediği için 2. el satışlara baktığımızda 4 senede fiyatların yüzde 58.5, kiraların ise yüzde 45.9  arttığını görüyoruz.  2010 - 2014 1. yarı döneminde senelik vasati konut fiyat artışının  %14 civarında gerçekleştiğini vurgulayan araştırma, enflasyon tesirinden arındırıldığında vasati %4 büyüme kaydedildiğini de ortaya koyuyor. Dubai’de enflasyondan arındırılan artış oranı yüzde 30’u aşıyor” dedi.

Kaynak: Emlak Pencerem