Türkiye’de Reel Faiz Dünyanın En Düşük Seviyelerine İndi

18/03/2020

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) acil faiz indirimiyle Türkiye, dünyanın en düşük reel faiz veren ülkelerinden biri oldu. Enflasyon ve reel faizlerdeki durum kredi faizlerini nasıl etkileyecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın koronavirüsle mücadele için acil faiz indirimine giderek politika faizini 100 baz puan düşürmesi ve çeşitli likidite önlemleri açıklaması Türkiye'nin enflasyona göre ayarlanmış reel faizini dünyanın en düşük seviyelerine yaklaştırdı.

Erkene alınan toplantıda politika faizi %10.75'ten %9.75'e düşürüldü. Goldman Sachs Group ekonomistleri gelecek toplantıda da 75 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini açıkladı.

Faiz indirimiyle Türkiye'nin reel faizi eksi %2.6 olarak ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi'nin altında kaldı. Şubat ayında enflasyon yıllık %12.4 ile Ağustos'tan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Politika yapıcılar enflasyonun yıl sonunda %8.2 olacağını öngörüyor.

Merkez Bankası'nın dünkü adımı petrol fiyatlarındaki çöküş ve virüs salgınıyla mücadele etmek için küresel Merkez Bankalarının attığı adımların ardından geldi, böylece banka yedi kez üst üste faiz indirimi yaptı. Banka ayrıca koronavirüsün ekonomiye olumsuz etkilerini sınırlamak adına bazı tedbirler de açıkladı.

Bloomberg Ekonomisti Ziad Daoud gevşeme döngüsünün muhtemelen devam edeceğini belirtti ve "beklentilerden daha büyük indirimler lirada yükselişi tetikleyebilir. Ancak ekonomide yavaşlama olasılığı varken Merkez Bankası bu riski almak isteyecektir" yorumunu yaptı.

Kaynak: Bloomberg