Üçüncü Çeyrekte Enflasyon Tek Haneye Ulaşacak

19/03/2019

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yılın ilk 2,5 ayında 70 milyar liralık sıcak para girişi olduğunu söyledi. Albayrak ayrıca, yılın üçüncü çeyreği gibi enflasyonda tek haneli rakamların görüleceğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kredi büyümesinde toparlanmanın başladığını söyledi ve şubatta kredi tarafındaki artışın 43,5 milyar TL civarında olduğu bilgisini verdi. Kredi faiz oranlarının düşmeye devam edeceğini bildiren Albayrak yılın ilk 2,5 ayda piyasaya yaklaşık 70 milyar TL sıcak para girişi olduğunu anlatarak, "Bu yıl borç, finansman ihtiyacımız yok" diye konuştu ve ekledi: "Hazine'nin parası bol, rahat, bu yılı kapattık."

Albayrak, "Köklü ve kalıcı dönüşüm için şu an ilk adımları atıyoruz. En kısa sürede kredi faizlerini ve enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz" dedi. "İhracat ve turizmde göstergeler çok olumlu" diyen Bakan, cari fazla sürecine girilmeye başlandığını aktardı.

Enflasyonla mücadelede "katı ve kararlı" olduklarını ifade eden Albayrak, "Tanzim satışların devreye girmesiyle fiyatlar yarı yarıya düşmeye başladı. Mevsimsel koşulların gıda üretimini destekleyici hale gelmesi ve baz etkisinin de etkisiyle eylül ayı gibi enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz. Enflasyonda 2019 hedefi %15,9 seviyesindeydi ancak çok daha iyi sonuç alacağız, faiz oranlarıda aynı şekilde düşecek" değerlendirmesini yaptı.

Abayrak istihdama ilişkin de, "Atılan adımlarla birlikte açıklanacak istihdam rakamlarında iyileşme göreceğiz. İstihdam taahhütlerini takip edeceğiz, gerekli adımlar atılacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Dünya