Uzmanlar Akbank’ın İlk Çeyrek Bilançosunu Değerlendirdi

29/04/2020

Akbank ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Aracı kurumlar, bankanın beklentiye paralel açıkladığı net karına, güçlü karşılıklara ve sermaye tamponlarının korunmasına dikkat çekiyor.

Akbank yılın ilk üç aylık dönemine ilişkin bilançosunu açıkladı. Buna göre banka ilk çeyrekte 1.31 milyar TL net kar elde etti. Bir önceki yılın aynı döneminde 1.41 milyar TL seviyesindeydi. Bankanın net karı çeyreklik %1, yıllık yüzde 7 geriledi.

Bankanın net faiz geliri ilk çeyrekte 4.98 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek bir önceki çeyreğe göre %8, bir önceki yılın aynı dönemine göre %48 arttı.

Akbank'ın ilk çeyrek karının beklentinin hafif altında kaldığı belirtilen İş Yatırım şirket raporuna göre banka, 2020 ile 2021 kar tahminlerini bir miktar aşağı çekti.

İş Yatırım ‘Al’ Tavsiyesini Korudu

Raporda düşük karlılığa ilişkin "Covid-19 salgınından sonra mevcut grup II ve III kredi karşılıklarının arttırılması, TL 250mn’luk serbest karşılık ayrılması ve Telekom kredisi (LYY) için geçen sene tüm yıl için ayrılan karşılık kadar miktarın sadece ilk çeyrekte ayrılması (TL 871mn)" işaret edildi.

Karşılıkların normalize olması durumunda bankanın net karının 1.8 - 2.0 milyar TL olabileceği belirtilen İş Yatırım raporunda net faiz marjındaki 16 baz puan çeyreklik artışa dikkat çekildi.

Bankanın yıllıklandırılmış öz kaynak karlılığının %10 seviyesinde gerçekleştiği belirten raporda, sene başında beklenen %14 - 15 aralığındaki hedefin büyük bir ihtimalle revize edileceği ifade edildi. Bununla birlikte kurum "al" tavsiyesini korurken piyasada "nötr" etki yapmasını bekledikleri belirtildi.

Garanti Yatırım Zayıf Kredi Büyümesine Dikkat Çekti

Garanti BBVA Yatırım'ın araştırma raporunda "Açıklanan net kar, bizim beklentimiz olan 1,311mn TL ve piyasa beklentisi olan 1,338mn TL’ye paralel gerçekleşti. Banka net faiz marjı tarafında güçlü performans gösterdi. Risk maliyeti ise daha önce bütçelenen rakama paralel gelirken, banka ihtiyatlılık gereği 250mn TL ek karşılık ayırdı." dendi.

Kurum, "TL kredileri çeyreklik bazda %0.4 büyürken, yabancı para kredileri ise %5 küçüldü. TL tarafta büyümenin en büyük destekçisi çeyreklik bazda %14 büyüyen ihtiyaç kredileri oldu ancak aynı dönemde ticari krediler %3.3 daraldı." diyerek Akbank'ın zayıf kredi büyümesine dikkat çekti.

Ayrıca kurum, bankanın sermaye yeterlilik oranının çeyreklik bazda kur ve menkul kıymet değerlemesi kaynaklı olarak 0.9 puan azalarak %18.8 olduğuna dikkat çekti. Garanti BBVA Yatırım da "nötr" piyasa etkisi bekliyor.

Güçlü Karşılık ve Sermaye Tamponları

Oyak Yatırım'ın notunda bankanın ilk çeyrekte 250 milyon TL karşılık ayırdığını, gelecek çeyreklerde karşılıkların artması ihtimaline karşı temkinli olduğu ve bilançoda ayrılan toplam karşılıkların 900 milyon TL'ye ulaştığına dikkat çekildi.

Net faiz marjının çeyreklik %7.6 ile beklentilerin biraz üzerinde arttığı belirtilen notta, beklentiye paralel gelen net kar, güçlü karşılık ve sermaye tamponlarının korunmasına dikkat çekilirken, çeyreklik %1.1 seviyesindeki (sektörün ortalaması %7 civarında) cansız kredi artışı işaret edildi.

Kaynak: KrediPazari