Vatandaş Bitmiş Konut İstiyor

01/10/2018

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre son altı aydır bitmiş konutlara talep artarken bitmemiş konutlara talep azaldı.

Ağustosta satışı gerçekleştirilen konutların %42’si bitmiş konut stoklarından oluşurken, %58’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 4 puanlık bir artış yaşandı. Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış mart ayından beri devam ediyor.

Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustos ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı %3.7 oranında, metrekare bazlı ise %3.1 oranında erime gözlemlendi.

Yabancıya Satış

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Efndeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, markalı konut projelerinin %11’i yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın (%9) 2 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 (%42) özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 (%29) ve 1+1 (%19) konutlar izledi.

Talep azaldı

REIDIN Üst Yöneticisi (CEO) Kerim Alain Bertrand, “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde ağustosta bir önceki aya göre %0.17 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %9 artış gerçekleşti. Ağustos ayı içerisinde yaşadığımız kur şoku ve konut kredi faiz oranlarının son yılların zirve değerlerine ulaşması, beklendiği gibi talep azalmasını karşımıza getirmiş, konuta erişim problemini ortaya çıkarttı” dedi.

Kaynak: cumhuriyet