Virüs Tehdidi Faiz İndirimlerini Hızlandırdı

11/03/2020

Koronovirüs ile mücadele kapsamında politika faizlerini indiren ülkeler arasına İngiltere'de dahil oldu. İngiltere 2008 finans krizinden bu yana ilk kez politika faizinde 50 baz puan indirime gitti ve %0.25'e çekti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) sürpriz bir şekilde 50 baz puan faiz indirerek korona virüsle mücadele için para politikası adımı atan küresel merkez bankaları listesine eklendi. BoE'nin Para Politikası Kurulu Çarşamba günkü özel toplantısında oy birliğiyle politika faizini %0.25 seviyesine indirdi.

Bankanın açıklamasında "Faiz indirimi bu zor dönemde işletme ve Tüketici Güvenini destekleyecek, şirketlerin ve hanehalkının nakit akışını güçlendirecektir. Finansman maliyetini düşürecek ve erişimi iyileştirecektir." dendi.

Koronavirüsten kaynaklı ekonomik şokun çapının büyük ölçüde belirsiz olduğu belirtilen açıklamada, İngiltere'de faaliyetlerin gelecek aylarda önemli ölçüde azalabileceğine dikkat çekildi.

Kurul, aynı zamanda oy birliğiyle bankanın küçük ve orta ölçekli işletmeler için yeni bir dönemsel fonlama (TFSME) başlatmasına karar verdi. TFSME dönemsel fonlama ile 100 milyar sterlinden fazla kaynak sağlayabilecek.

Söz konusu program ile birlikte katılımcıların reel ekonomiye sağladığı kredinin en az %5'i 4 yıllık fonlama ile gösterge faizden ya da yakın seviyelerden gerçekleşebilecek.

İndirimlerin Devamı Bekleniyor

BoE, koronavirüsten ekonomisini korumaya çalışan Fed'i takip ederek, 2008 finans krizinden bu yana ilk kez politika faizinde 50 baz puan indirime gitti ve %0.25'e çekti.

Koronavirüsle mücadelede faiz indiren ABD, Kanada, Rusya, Avustralya ve Brezilya gibi ülkelere İngiltere de katıldı. Dikkatler, faiz kararını Perşembe günü açıklayacak Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) döndü.

Kaynak: Bloomberg