Yabancılar Türkiyedeki Sorunlu Kredilere Talip

09/05/2019

Bankalarının bilançosundaki sorunlu kredilerin akıbeti ve yapılacaklar konusunda çalışmalar sürerken, bugün aralarında Goldman Sachs, Bain Capital ve EBRD'nin de bulunduğu uluslararası yatırımcılar ve Türk bankacılar bugün bir araya geliyor.

Reuters’ta yer alan bilgiye göre PWC'nin basına kapalı düzenlediği toplantıda NPL'lerin tartışılacağını ve NPL'lere ilgisi bulunan yabancı yatırım bankalarının ve kuruluşların da bu toplantıda yer alacağını söyledi.

Konuya yakın bir kaynak toplantı kapsamında, Türkiye'de yüksek borçluluğa sahip firma ve varlıkların alım-satımı konusunda yerli ve yabancı tarafların bir araya getirilmesinin amaçlandığını belirterek, toplantıda ileride oluşması istenilen işlemlerin önündeki engellerin ve çözüm önerilerinin konuşulacağını söyledi.

Kaynak toplantıya bankaların üst düzey yöneticileri ile yabancı fonlar, EBRD, IFC, IBRD'nin yanı sıra varlık yönetim şirketleri ve portföy yöneticilerininden katılacağını kaydetti.

Bir başka kaynak da, "Uluslararası yatırımcılar banka yetkilileri ile hükümet tarafından planlanan sorunlu kredilerin devralınması sürecini görüşecekler. Bu toplantıya Türk bankacılar ve şirketlerin yanı sıra Goldman Sachs, Bain Capital EBRD ve IFC'nin katılması planlanıyor" dedi.

Reuters'ta Mart ve Nisan aylarında yer alan iki haberde Goldman Sachs'ın Türkiye'de yapılandırılan büyük kurumsal kredileri almak için bankalarla görüşmeler yürüttüğü ve ABD'li Bain Capital'in de bu kredilerden pay almak için görüşmeler yürüttüğü yer almıştı.

Türk bankacılık sektörünün toplam kredileri 2.5 trilyon liraya ulaşırken, şu ana kadar 100 milyar liranın üzerinde kredi yeniden yapılandırıldı. Bankaların takipteki kredi rasyosu %4.04'e ulaşırken, yıl sonunda %6'ya kadar çıkabileceği de bekleniyor. Öte yandan hükümetin ve bankaların sorunlu enerji ve inşaat kredileri için kuracakları fonlar kapsamında ise bankaların çalışmaları sürüyor.

Kaynak: Reuters