Yabancıya Konut Satışları Hızla Artıyor

10/01/2019

Türkiye'nin ülkeye yatırım getirmek amacıyla başlattığı yabancılara konut satışına ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’den konut alımına İngilizler yoğun ilgi gösterirken satışlarda ilk sırayı ise Iraklılar aldı.

2017’de hayata geçirilen “Yabancı Yatırımcı Programı” ile yabancılar Türk vatandaşlığı hakkı kazanıp, Türk pasaportu elde edebiliyor. Bu program ile devlet yatırım araçlarına üç yıl satmamak şartıyla ya da Türkiye’de faaliyet gösteren devlet bankalarına üç yıl çekmemek şartı ile en az 500 bin dolar yatırım yapan yabancılar Türk vatandaşlığı hakkı kazanabiliyor. Sabit sermaye yatırımı yapan yatırımcılar ise Türkiye’de işyeri, ofis, fabrika gibi bir işletme açabiliyor.

Talep Yoğun

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tahran Temsilcisi ve VIPTurkishPass Genel Müdürü Fatih Çayabatmaz, yabancılara konut satışında İngiltere'den çok talep geldiğini ifade etti. Arap, İran ve Orta Asya Türki Cumhuriyetlerinin vatandaşlarından da yeni programa yoğun bir ilgi gösterildiğini söyleyen Fatih Çayabatmaz, özellikler Iraklılar ile İranlıların sıraya girmiş durumda olduğunu belirtti.

En Fazla Satış Iraklılara

Kasım 2018’de Irak vatandaşlarının Türkiye'den bin 3 konut satın aldığını hatırlatan Çayabatmaz; “463 konut ile İran ikinci sırayı, 261 konut ile Afganistan ve Rusya Federasyonu üçüncü ve dördüncü sırayı, 233 konut ile Suudi Arabistan ise beşinci sırayı aldı. Fakat sanıldığının aksine Türkiye’ye ilgi yalnızca Ortadoğu'dan değil. İngilizlerden yoğun telefon alıyoruz. Onbinlerce İngiliz, Alman, Rus gelmiş Antalya'da Alanya'da yaşıyor. Türkiye’ye âşık olan bu kişiler ev almış ve buraya yerleşmişler. Şimdi bunlardan birçoğu Türkiye'’deki sosyal imkanları görünce ev alarak vatandaş olmaya karar veriyor” diye konuştu.

Kaynak: Konut Haberleri