Yabancıların TL’ye Güveni Sürüyor

13/08/2018

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sigorta şirketlerinin ekonomiye 133 milyar TL’lik fon yarattığını belirterek, “Bunun %85’i TL’de. Geçen sene de durum aynıydı. Bu da, %75’i yabancı sermayeden oluşan sigorta sektöründe, yabancı şirketlerin TL’ye olan güvenini gösteriyor” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, sigorta sektörünün yarattığı fon miktarının 133 milyar TL olduğunu ve şirketlerin %85’inin fonlarını TL’de tuttuğunu açıkladı. Çağlar, geçen yıl da benzer bir tablo olduğunu belirterek, “Geçen sene de sigorta şirketleri ellerindeki fonların %85’ini TL’de, %15’ini yabancı parada tutuyordu. Bu sene de durum aynı. Pozisyonlarını değiştirmediler. Sigortacılığın %75’inin yabancı sermayeden oluştuğu dikkate alınırsa şirketler, TL’de kalmaya devam etmiş. Bu da, son dönemde dövizdeki oynaklığı göz önüne aldığımızda, yabancı sigorta şirketlerinin TL’ye olan güvenini gösteriyor” dedi.

Stretejik Sektörüz

Can Akın Çağlar, hem sigortacılık hem de bireysel emeklilik sistemi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Sektörün 160 milyar TL aktif büyüklük ile bankacılık sektöründen sonra ikinci büyük sektör olduğunu ve ekonomi için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Çağlar, şunları söyledi: “GSMH’nın 35 katı tutarında, 90 trilyon TL’ye yakın teminat vererek yatırımları koruyoruz.

DASK, tarım sigortaları, Nükleer Riskler Sigorta Havuzu gibi uygulamalar ile de devletin yükünü paylaşıyoruz. Bireysel emeklilik fonları ise uzun vadeli fonlar ve hem sosyal güvenlik sistemini destekliyor hem de yurtiçi tasarrufları arttırıyor. Sigorta ve emeklilik sektörünün piyasaları derinleştirici, stabilize edici fonksiyonu olduğunu da söylemek gerekir. Sistemin daha da büyütülmesi ve geliştirilmesi gerekiyor.”

Kaynak: hürriyet