Yabancının konut iştahı cari açığa çözüm olur

08/02/2010

İnşaat patronları, 'Emlak da stratejik bir sektör olarak ele alınmalı' diyor

evi_01Yabancıya emlak satışıyla sağlanacak sermaye girişi, cari açığın finansmanında Türkiye'ye sınıf atlatacak.

Türk ekonomisinin en büyük sorunlarından olan cari açığın çözümüne emlak sektörü talip oldu. İnşaat sektörünün önde gelen şirketleri, "Yabancıya emlak satışının önü açılırsa cari açık sorunu çözülür. Başka bir şey yapmaya gerek kalmaz" açıklamasını yaptı.

İşsizlik de Azalır

Dev firmalara göre, inşaat projelerine yabancılar çekilebilirse hem ülkeye uzun vadeli doğrudan sermaye girecek, hem de üretilecek yeni projelerle yüzbinlere iş sağlanacak. Böylece, cari açık problemi çözülürken, işsizliğin azaltılması için de önemli bir adım atılacak.

Merkez Bankası'nın rakamları da inşaatçıları haklı çıkartır nitelikte. Türkiye'de yabancı yatırımcılara 2003'ten bugüne kadar 15 milyar 740 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı. Aynı dönemde cari açık 188 milyar dolar olarak gerçekleşirken, her 100 dolarlık cari açığın 8.4 doları gayrimenkul satışlarıyla finanse edildi.

Türkiye'den ev almak isteyen ancak mütekabiliyet ilkesine takılan Rus, Orta Asyalı ve Arap milyarderlere dönük sorunların giderilmesiyle cari açığın finansmanının en az yüzde 20'sinin yabancıya ev satışından gelebileceği belirtiliyor. Firma yetkilileri, emlağın da turizm gibi stratejik bir sektör olarak ele alınmasını istiyor.

Türkiye'nin Değeri Artar

Ömer Faruk Çelik (Sinpaş İcra Kurulu Başkanı):
Yabancı sermaye girişini artırırsak milli gelirimiz artar, cari açığımız kalmaz. Ama biz Araplar'a Ruslar'a kapıyı kapatıyoruz. Yasa mutlaka değiştirilmeli.

Çetin Gül (Gül İnşaat Başkanı):
Ülkelerin ekonomisi o ülkedeki mülklerin değeriyle eşdeğerdir. Yabancıya satışın önününün açılmasıyla ülkemizdeki mülklerin de değeri artacak.

Altan Elmas (Sur Yapı Başkanı):
Araplar Avrupa'da istedikleri gibi gayrimenkul satın alabiliyor. Bizim de bu olayın önünü açmamız, cari açığı mutlak suretle azaltmakta etkili olacaktır.

Turgay Tanes (GYODER Başkanı):

Mütekabiliyet ile, ciddi bir potansiyeli kaçırıyoruz. İspanya, yabancıya satıştan yılda 5-6 milyar dolar giriş sağlıyor. Bizim 2009 gelirimiz 1.8 milyar dolar.

Kaynak: Takvim