Yabancıya Konut Satış Hedefi 75 Milyar Dolar

12/01/2019

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, bireysel konut kredisi kullanımlarının ve gayrimenkul sektörünün kredi hacmi içindeki payına değinerek yabancıya konut satış hedeflerinin gelecek 5 yıl için 75 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, bankaların kredi hacmi içerisinde inşaat sektörünün ve bireysel konut kredisi kullanım payının büyüklüğüne dikkat çekerek ‘‘İnşaat sektörüne yönelen kredilerin toplamı 220 milyar lira. Bunun 135-137 milyar liralık (25 milyar dolar) bölümü, alışveriş merkezi, ofis binaları ve lojistik depoları için kullanılan uzun vadeli dış kaynak. Konut kredileri toplamı da 193 milyar lira dolayında. Bunun birinci el satışlara tekabül eden bölümü yaklaşık 90 milyar lira. Sektörümüz toplam kredilerden doğrudan %3.6 pay alıyor. %3.6’lık bölümü de vatandaşların kullandığı konut kredileri oluşturuyor. Sektörümüzün kredilerden aldığı pay toplamda %7.2’yi buluyor.’’ ifadelerini aktardı.

İnşaat Sektörünün Milli Gelirdeki Yeri

Elmas inşaat sektörünün milli gelir içerisindeki payının oldukça önemli olduğunu aktararak ‘‘460 milyar dolarlık toplam dış borcun içinde bizim sektörümüz 25 milyar dolar ile %5.5 pay alıyor. Tüm inşaat ve gayrimenkul sektörünün milli gelir içindeki yeri de %8.5 dolayında.’’ dedi.

Yabancıya Konut Satış Geliri

Elmas ‘‘Yabancılara gayrimenkul satışıyla son 5 yılda ülkemize 20 milyar dolar getirdik. Sadece 2018’deki gelir 6 milyar dolar dolayında oldu. Önümüzdeki 5 yılda yabancılara en az 75 milyar dolarlık satış yapacağız. Bu kaynağın en az 60 milyar dolarlık bölümü ülkemize net girdi olacak.’’ sözleriyle yabancılara konut satışının önemine dikkat çekti.

Kaynak: Hürriyet