Yabancıya konut satışı için tek tek anlaşma yapılacak

09/08/2010

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, karşılıklılık esasının kaldırılması yerine ülkelerle karşılıklı görüşülüp anlaşma sağlanabileceğini ifade etti

yaban_01Yabancıların Türkiye'den ev  almasını engelleyen mütekabiliyet (karşılıklılık) esasının kaldırılmasına Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir karşı çıktı. "Mütekabiliyeti bizim tek taraflı olarak kaldırmamız mümkün değil. Bizim vatandaşlarımıza ne hak tanınıyorsa biz de diğer ülkelere onu tanımalıyız. Taleplerin karşılanması için ülkelerle görüşüp, anlaşıp bu hakları tanıyabiliriz" diyen Demir, sorun olan ülkelerle ilgili çalışmaların başladığını söyledi.

Demir, "Kazakistan ile sorun vardı. Konu Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde gündeme geldi. Bizim vatandaşlarımızın Kazakistan'dan konut alması ve Kazakların Türkiye'den konut almasının önünü açacak anlaşma için çalışıyoruz. Azerbaycan ile de görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Arap ülkeleri ile de benzer şekilde anlaşmalar yapılabileceğini ifade eden Demir, Türk vatandaşlarına konut alma hakkı tanıyan ülkelerin vatandaşlarının Türkiye'den ev almalarına izin verilebileceğini vurguladı.

Kaynak: Takvim