Yabancıya Konut Satışları Fırladı

08/11/2018

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dünya ve Şehircilik Günü kapsamında yaptığı konuşmada "Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasasındaki bedeli, 250 bin dolara düşürdük. Bunun semeresini de eylül ayında net bir şekilde aldık’’ dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Dünya Şehircilik Günü" kapsamında düzenlenen AK Parti Çevre Şehir ve Kültür Başkanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısı'ndaki konuşmasında, Hükümetin 100 günlük eylem planındaki 39 eylemden bakanlık olarak sorumlu olduklarını belirtti.

Kurum, çevreye ve kültüre uygun şehirlerin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Şehirlerin 2023, 2053 ve 2071'ini mekansal stratejik plana işlemek zorunda olduklarını anlatan Kurum, "Biz bunu başlattık ve bir yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Üniversitelerimizle, sivil toplum örgütlerimizle ve partimiz kadrolarıyla hazırlayacağımız bu plan, bizim gelecek nesillere bırakacağımız en önemli mirasımız." diye konuştu.

8.5 Milyon Vatandaş İstifade Etti

Bakan Kurum, İmar Barışı konusunda sürenin 31 Ekim'de bitmesinin öngörüldüğünü, ancak bunu 31 Aralık'a kadar uzattıklarını anımsatarak, İmar Barışı uygulamasından 8,5 milyon vatandaşın istifade ettiğini, bunun 15 milyona kadar çıkacağını öngördüklerini belirtti.

Eylül’de Yabancıya 5 Bin 600 Konut Satışı Gerçekleşti

Türkiye'nin doğal ve tarihi güzellikler çok olan bir ülke olduğunu anımsatan Kurum, "Bu güzelliklerden faydalanmak isteyen, burada mülk almak isteyen yabancı vatandaşlar var. Daha önce 1 milyon dolar olan yabancıya mülk edinme yasasındaki bedeli, 250 bin dolara düşürdük. Bunun semeresini de aslında eylül ayında net bir şekilde aldık. Geçen seneki eylül ayına oranla yüzde 151 artışla yaklaşık 5 bin 600 satış gerçekleştirdik." bilgisini verdi.

Türkiye’yi Bağlayacak Bisiklet Yolu

Bisiklet ve yürüyüş yolları ile gürültü bariyeri projeleri hakkında da bilgiler veren Kurum, şöyle devam etti: "Şehirlerimizde 3 bin kilometre bisiklet yoluyla başlayacağız, 3 bin kilometre yürüyüş yolu ve 60 bin metrekare de gürültü bariyeri yapacağız. Gürültü bariyeri de şehrin ortasından geçen ulaşım yollarının şehre vereceği zararı en aza indirmek için yaptığımız bir proje. İnşallah biz tüm Türkiye'de 81 ilimizi birbirine bağlayacak bir bisiklet yolu hayal ediyoruz. İnşallah bunu da çok kısa zamanda yapacağız. Bisikletini alıp Hakkari'den İstanbul'a kadar gitmesini hedefliyoruz. Bunu hem Avrupa hem de Orta Doğu ile bağlama hedefimiz de var."

Köyüme Dönüyorum Projesi

Köyüme Dönüyorum projesine ilişkin de Kurum, "Yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisini çiftçilerimize kiraladık. Ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden yaklaşık 218 bin çiftçimiz bu kiralamadan faydalandı. Bunun üstüne ilave alanlar çıkıyoruz. Yine atıl gördüğümüz Hazine arazilerini vatandaşımıza çiftçimize kiralıyoruz." açıklamasını yaptı.

Kaynak: Habertürk