Yabancıya Konut Satışları Nasıl Arttırılır?

22/07/2019

Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş konut kredisi faizlerinin artması ile daralan iç piyasaya karşın yabancıya konut satışlarının nasıl arttırlacağına değinerek yılın ilk yarısındaki yabancıya konut satış verilerini aktardı.

Konut satışlarında yabancı yatırımcı oranındaki artış sürüyor. Yabancıların yılın ilk yarısında satın aldığı 19.952 adet konut, yabancıya satışta tarihin en yüksek ilk yarı rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu yıla hızlı başlayan ve ilk yarıda bunu sürdüren yabancıya konut satışı, ocak-haziran döneminde 19.952 adede ulaştı. Geçen yılın ilk yarısında yabancıya 11.816 adet konut satılırken, söz konusu dönemdeki artış bu yıl %68,9 oldu. Yılın ilk yarısındaki hareketliliğin yılın 2’nci yarısında da süreceğinin sinyalini veriyor.

Yabancıya konut satışında dünyanın en büyük pazarlarından biri olan İspanya’da, yıllık 100.000 konut yabancıya satılıyor. Türkiye’de ise bu sene yabancıya konut satış adedi 50.000’e yaklaşması bekleniyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de henüz kat edilmesi gereken daha çok yol var. Hükümetin yabancının konut edinimindeki teşviklerinin genişletmesi ve yabancıya ev satan şirketlere ihracatçılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verilmesi ile birlikte sektör daha da hızlı büyüyecektir.

Türkiye’nin ihracat dışı döviz getirisinde potansiyeli en yüksek ürünlerinden birisi de gayrimenkuldür. Türkiye’den konut alan yabancıların sağlayacağı diğer faydalar ile sektör geniş bir alan hitap etmektedir. Gayrimenkul alan kişi çocuğunu Türkiye’de okutacak, tedavisini Türkiye’de olacak, ticaretini Türkiye ile yapacak, turistik amaç için Türkiye’ye gelecektir.

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin ülkemize ilgisi arttıkça, gayrimenkul geliştiriciler, emlak acenteleri ve hukuk büroları da gayrimenkul alım sürecindeki prosedürler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıdırlar. Hızlı bir değişim sürecine giren sektörde ise firmalar yeni düzene ayak uydurmalı ve kendilerini geliştirmelidirler. Yabancıya satış ve pazarlama ayaklarını doğru kurmalı ve müşteri beklentilerine uygun hareket etmeliler. Yabancıya konut satış prosedürlerine hakim pazarlama konusunda deneyimli ekipler ile yol almalılar.

Yabancı Müşteri Daha İyi Tanınmalı

Türkiye’den konut sahibi olmak isteyen, yatırım yapabilecek ve vatandaşlık alabilecek 3 tip yabancı müşteri grubu bulunmaktadır. Birincisi Türkiye’de yaşamayı planlayanlar, ikincisi ise Türkiye’de bireysel yatırım yapıp parasını arttırmak isteyen yatırımcılar, üçüncüsü de Türkiye’de iş kurarak yatırım yapabilecek kişiler. Bu üç grubunda beklentileri birbirinden farklıdır.

Oturum amacıyla ev arayanlar iki gruba ayrılmaktadır. Yazdan yaza oturacaklar ve sürekli oturacaklar. Yazdan yaza oturacaklar şehir merkezine yakınlığa, ulaşım imkanlarına ve evi kullanmadıkları dönemde kolay kiraya verebilme potansiyeline önem verirken, sürekli oturacaklar ise çevrede yabancı dilde eğitim veren okul olup olmadığına, sağlık imkanların yakınlığına, evin genişliğine, güvenliğine, çevrede yer alan alışveriş merkezlerine yakınlığı beklentisini karışılmasını bekliyorlar.

Yatırım için alan yabancı ise evinin döviz karşısında değerinin artmasını, hızlı bir şekilde kiraya vermek ve/veya kira garantili projeleri tercih ediyorlar. Satın alınan evin ekspertiz değerinin satış fiyatı ile uyumlu olması ise en önemli beklentilerden bir tanesi. Gayrimenkul firmalarının yatırım amacıyla konut satına alan yabancılara “mülk yönetim desteği” sağlaması büyük fayda sağlayacaktır. Yatırım amacıyla ev alan yabancının evini uzaktan kontrol etmesi zordur. Evinin kiralanmasında, kira takibinde, evin bakımında, aidat, vergi vb. masraflarının takibinde gayrimenkul firmalarının müşterinin yanında olması projenin satış noktasında rekabette öne çıkmasını sağlayacaktır.

İş yapacak yabancı ise özellikle yurtdışına ticarette ve ekstradan devlet tarafından sağlanacak faydalara odaklanmaktadır. Satın aldığı konutun KDV vb. muafiyetlerinden yararlanırken vatandaşlık için uygun olup olmadığına bakmaktadırlar.

Kaynak: KrediPazarı