Yabancıya Konut Satışları Yükselecek

25/12/2018

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yabancıya satışta ulaşılan rakamlarının başlangıç olduğunu söyleyerek "Türkiye'nin belki doğal zenginliği, petrolü gazı yok. Ama tüm dünyanın gıpta ile izlediği dinamik ve öncü bir gayrimenkul sektörü var" dedi

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, 2019'u bir fırsat dönemi olarak gördüklerini söyledi. Yeni yılın kendileri için yeni projelerin başlayacağı, teslimlerin gerçekleşeceği bir yıl olacağını belirten Yılmaz, 2019, 2020 ve 2021'i DAP Yapı için yatırımlar yılı ilan ettiklerini anlattı. Yılmaz, hedeflerinin 5 yıl içinde 13 milyar liralık yeni yatırım olduğunu da vurguladı.

Dengelenme Sürecindeyiz

2018'in ilk altı aylık dönemin tamamen beklentiler ve hedefler dahilinde pozitif bir dönem olduğunu belirten Ziya Yılmaz, “Türkiye ekonomisi, yılın ilk yarısında sergilediği yüksek büyüme performansıyla dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alırken; yılın ikinci yarısı ise olağanüstü gelişmelere tanıklık ettiğimiz bir dönem oldu. Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında hiçbir makro veriyle açıklayamayacağımız bu süreç gördük. Kurdaki aşırı oynaklık sektörde yatırımları şüphesiz etkiledi. Konut kredisi faiz oranlarındaki artış satışları olumsuz etkiledi. Fakat biz bu süreci de çok doğru bir şekilde yönettik. Bugün, ise rahat bir nefes aldık. Geldiğimiz noktada, ekonomide alınan tedbirlerin de etkisiyle, normalleşme ve dengelenme sürecinin içindeyiz.” diye konuştu.

Ziya Yılmaz, yabancıya satılan konut sayısının ilk 11 ayda geçen yıla göre %75 artarak 35 bin adedi aştığını hatırlatarak, "Vatandaşlık hakkında tutar düşürüldü. Atılan adımların ardından ben bugünlere gelmiş olmaktan son derece mutluyum. Hep söylüyorum, Türkiye'nin belki doğal zenginliği, petrolü gazı yok. Ama tüm dünyanın gıptayla izlediği dinamik ve öncü bir gayrimenkul sektörü var" ifadelerini kullandı.

Daha Rekabetçi Olmak Zorundayız

Yabancıya satışta ulaşılan rakamların bir başlangıç olduğunu da söyleyen Ziya Yılmaz şöyle konuştu: "ABD'de geçtiğimiz yıl 284 bin adet konut yabancıya satıldı. İspanya'da her 9 konuttan 1'inin yabancıya satıldığını görüyoruz. Türkiye'de ise geçen yıl 1.4 milyon konut satıldı. Bunun sadece 22 binini yabancıya satabildik. Gelir ise 4.6 milyar dolar. Yabancıya konut satışında Türkiye daha rekabetçi olmak zorunda."

Seferberlik Başlatılmalı

Yabancıya satış konusunda, şimdi yeni birtakım adımlar atılması gerektiğini söyleyen Ziya Yılmaz, "Bu konuda kamunun tüm kesimleri ve yeterlilik kriterlerini karşılamış özel sektör kuruluşlarının işbirliğiyle topyekûn bir seferberlik haline geçmemiz gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik, Turizm, Dışişleri Bakanlıklarından tutun da bankalara kadar herkesin içinde olacağı böylesi bir hamle Türkiye için yüzyılın fırsatlarından birine dönüşebilir" dedi.

İlk olarak potansiyel ülkelerin belirlenmesi gerektiğini de belirten Yılmaz, "Bu ülkelerde Türkiye ofisleri açabiliriz. Tanıtım hamlesiyle yılda 30 milyar dolarlık yabancıya satış geliri yazmak hayal değil. Doğalgaza, petrole her yıl 40-50 milyar dolar veriyoruz. Bu açığın yarısı yabancıya konut satışından çıkar" dedi.

Kaynak: Habertürk