Yabancıya Satışta 15 Milyar Dolara Çıkarız

20/09/2018

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, değişen yabancıya konut satışı sistemini değerlendirdi. Yılmaz, "Yabancıya satışta 3-5 yılda 15 milyar dolara çıkarız" dedi.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'ın değerlendirmeleri şu şekilde: Bildiğiniz üzere yabancıya geçen sene 22.200 konut satılmıştı. Bu sene daha bugün açıklanan TÜİK verilerine göre sadece Ağustos 2018’de %129 artışla yaklaşık 4.000 konut satıldı. Cumhuriyet tarihinin rekoru bu. Bu sene ilk 8 ay toplamında yabancıya satılan konut adedi ise 18.540 adede ulaştı. Ayrıca bugün açıklanan yabancıya vatandaşlık hakkında gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250.000 dolara çekilmesi ile önümüzdeki ay, geçen sene toplamına ulaşacağımızı öngörebiliyoruz. Toplam yabancıya konut satışında yılı da yaklaşık 30.000 konut satışı ile kapatabiliriz.

Geçen sene biliyorsunuz 4,6 milyar dolarlı konut satışı gerçekleştirmiştik. Ancak yabancıya vatandaşlıkta gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250.000 dolara çekilmesi ile Türkiye dünya liginde hızlıca üst sıralara yükselecek ve yabancıya konut satışında payını hızla artıracak. Döviz getirici faaliyet kapsamında konut satışının ihracat sayılması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Murat Kurum liderliğinde, Emlak Konut GYO ve sektör derneklerinin-firmalarının desteğiyle yurtdışı tanıtım atağının başlatılması ile 3-5 yılda yabancıya 15 milyar dolarlık konut satışı hedefi hayal olmaz.

Biliyorsunuz OECD ülkeleri arasında en fazla konut satışı yapan ülke olan ABD, geçtiğimiz yıl yabancıya sattığı gayrimenkullerden 153 milyar dolarlık bir gelir elde etmişti. Avrupa ülkeleri için de bugün yabancıya konut satışı ciddi bir gelir kaynağı. Örnek olarak İspanya’da geçen yıl 50.000 konut yabancıların mülkiyetine geçti. Toplam pazarın içinde yabancıya satışın oranı %10’un üzerinde. Bu rakamda, İspanya’nın konut yatırımcılarına verdiği oturum izninin rolü çok büyük. Türkiye’de ise bu oran %2 bile değil. Ancak bu teşviklerle coğrafik güzelliklerle dolu ülkemizin gelişmiş ülkelerle arayı zamanla kapatacağına inanıyorum.

Kaynak: ntv