Yakın Vadede Faiz İndirimi Olmayacak

30/04/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya politika faizlerine ilişkin ‘‘Son PPK toplantısındaki ifade değişikliği kısa vadede faiz indirimine dair bir sinyal olarak algılanmamalıdır’’ dedi.

İstanbul’da canlı olarak 2019 2. Çeyrek Enflasyon Raporu’nu açıklayan TCMB Başkanı Çetinkaya, yıl sonu enflasyon beklentilerini %14,6’da sabit tuttuklarını açıkladı. Açıklamada TCMB’nin rezervlerine, swap piyasalara ve repo fiazlerine değinen Çetinkaya’nın konuşmasından öne çıkan notlar şu şekilde;

-Mart'ın son haftasında yurtdışı swap piyasasında faizlerin yükselmesine neden olan TL likidite sıkışıklığının etkisini sınırlamak amacıyla Döviz karşılığı TL swap imkanının liminiti artırdık. Mevcut rapor döneminde kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları arttı.

-Zayıf iç talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın fiyat riskleri devam etmektedir. Enflasyonun 2021’de %5 hedefine doğru gerileyeceği öngörülmektedir.

-Kısa vadede maliyet yönlü risklere karşın önümüzdeki 3 yıl için enflasyon görünümünde belirgin bir değişiklik görmüyoruz.

-Son Para Politikası Toplantısı'ndaki ifade değişikliği kısa vadede faiz indirimine dair bir sinyal olarak algılanmamalıdır.

Yakın dönemde tartışılan rezervler konusunda önce veri paylaşımına dair açıklama yapan Çetinkaya, uluslararası pratiklerle uyumlu, günlük bilançoların olduğu, haftalık da rezervlerin yayımlanması en şeffaf yöntemdir, dedi.

Merkez bankasının rezerv rakamlarındaki dalgalanma istisnai ya da sıra dışı değildir. Tüm merkez bankalarında olduğu gibi dönemseldir. En belirleyici unsur hedeflerimizin gereği olarak bankalara sunduğumuz likidite araçlarının bankalar tarafından farklı yoğunlukla kullanılmasıdır.

Brüt ve net rezerv konusunda ise TCMB olarak rezervleri her zaman brüt üzerinden kullandık. Analizlerde net rezerv çok kullanılmadığı için brüt üzerinden paylaşıyoruz. Rezervlerin yeterliliği konusunda merkezin bir sıkıntısı yoktur ve hiçbir parametrede bozulma söz konusu değildir.

Swapların rezerve etkisini biliyoruz, ancak kullanım imkanının artırılmasını kademeli olarak yaptık ve çok kısa bir sürede piyasalarda normalleşme yaşandı.

Kaynak: İnvesting