Yapı Kredi Bankası 2019 İlk Çeyrek Karı

03/05/2019

Yapı Kredi Bankası’nın ilk çeyrek karı beklentinin üzerinde gerçekleşti. Bankanın ilk çeyrek net solo karı 1.24 milyar olurken net faiz gelirleri %21 attı.

Yapı Kredi'nin ilk çeyrek solo net kârı 1.24 milyar TL ile geçen yıla paralel gerçekleşirken; beklentilerden güçlü gelen sonuçlar 2019'un tamamına ilişkin tahminleri güçlendirerek bankanın yıllık hedeflerini aşacağı beklentisini getirdi.

Bankanın dün akşam KAP'a açıkladığı ilk çeyrek sonuçlarına göre, net ücret ve komisyon gelirleri %30 artışla 1.28 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankanın net faiz gelirleri de %21 artışla 3.36 milyar lira oldu.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, net kârın 1.14 milyar lira olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleştiği belirtilerek, "Ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden güçlü seyir, net takibe atılan kredilerin miktarının bir önceki çeyreğe göre üçte birine inmesi, tahsilatların kuvvetli görünümü ve diğer gelir ve gider kalemlerindeki olumlu görünüş bankanın ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde net kar açıklamasına neden oldu" denildi.

Bankanın özkaynak kârlılığının da ilk çeyrekte 181 baz puan artarak %12.7 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen değerlendirmede, "Bunda bankanın geçen senenin son çeyreğinde muhafazakar olarak problemli gördüğü kredilerin önemli bir kısmını Grup II veya III'e atması ve karşılık giderlerini çok yükseltmesi de rol oynamış gözüküyor" denildi.

Bankanın TÜFE'ye endeksli kağıtlardan elde ettiği gelir bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 1.7 milyar TL düşerken, karşılık giderlerindeki aynı dönemdeki 900 milyon TL'lik azalış bu gelir kaybını önemli ölçüde telafi edici etki gösterdi.

Ziraat Yatırım'ın notunda da, bankanın kredi-mevduat makasında kaydettiği iyileşmeye dikkat çekildi. Buna göre, mevduat maliyetlerindeki düşüşle birlikte, mevduata verilen faizlerde %15 azalma gözlenirken, kredilerden alınan faiz gelirleri ise %5 artış kaydetti.

Yapı Kredi'den yapılan yazılı açıklamaya göre, nakdi ve gayri nakdi krediler yıllık bazda %12 artarak 322.4 milyar TL oldu. Bankanın nakdi kredileri 230.5 milyar TL olurken, toplam müşteri mevduatı 215.4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ziraat Yatırım'ın notunda, "Banka 2019 beklentilerinde bir güncelleme yapmamıştır. Ancak özellikle ücret ve komisyon gelirlerinde yukarı yönlü potansiyel olduğunu belirtilmiştir. Ayrıca, banka 2. çeyrekte mevduat maliyetlerindeki artışın etkisiyle kredi mevduat makasında ilk çeyreğe nazaran düşüş kaydedilebileceğini ifade etmiştir" denildi.

Kaynak: Reuters