Yapılandırılan Kredi Miktarı 118 Milyar Lira

10/01/2019

Bankacılık sektörü ve kredilere ilişkin bilgiler veren Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Kasım ayı itibariyle bankaların yapılandırdığı kredilerin miktarının 118 milyar lira olduğunu söyledi.

KOBİ Değer Kredisi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektörü ve kredilere ilişkin bilgiler verdi. 2018 sonu itibariyle bilanço büyüklüğünün 4 trilyon TL’ye yaklaştığını belirten Aydın, bilanço büyüklüğünün milli gelir oranının %100’ün üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Aydın'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Bilanço içinde krediler 2,5 trilyon TL ile %62 oranında pay almaktadır. Bu oran çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden daha yüksektir. Kredilerin milli gelire oranı göz önüne alındığında kredileri daha fazla artırmak için bilançomuzu büyütmek gayretimizi sürdüreceğiz.

Kredilerin %55’i kurumsal müşterilerimize, %25’i KOBİ’lere ve %20’si bireysel müşterilerimize kullandırılmıştır. Teminatlarla desteklenmiş krediler geniş bir yelpazede dağılım göstermektedir. Kredi müşterilerimizin çok büyük bölümü ekonomimizin temel taşlarıdır, dünya ile rekabet içindedir ve düzenli ödeme alışkanlıkları vardır. Bu sayede risklerimiz makul düzeyde seyretmektedir. Tahsili gecikmiş alacak oranı %4 seviyelerinde makul ve yönetilebilir düzeydedir.

Bireysel veya kurumsal olsun, farklı nedenlerle geçici zorluk yaşayan ve makul destekle yoluna devam edebilecek olan müşterilerimize vade, teminat ve faiz oranlarında mümkün olan her türlü esneklik sağlanmaktadır. Bunu yaparken, sektör ve ölçek ayırımı yapmıyoruz. Başlıca kriterimiz, işletmelerimizin iyi niyetle ekonomimize değer üretmeleri ve istihdam oluşturmalarıdır.

Münferit, birden fazla bankanın bir araya gelerek çerçeve anlaşmasında yer alan veya alacaklılar ile borçlunun üzerinde ulaştıkları ticari prensiplerde yapılandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Kasım 2018 itibariyle yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar TL olmuştur.

Kaynak: Dünya