Yüzde Elli Satılık Konut Satışları Başladı

16/07/2018

Konut almak isteyen ancak yeteri kadar birikimi olmayan ya da yüklü borca girmek istemeyenler için yeni bir model geliştirildi. Konutun %50’si satın alınarak yerleşip diğer yarısı içinde kira ödenecek.

Artan konut kredi faizi, özel sektörde çalışmanın getirdiği gelecek kaygısı ya da mali sorunlar gibi çok sayıda etken de potansiyel alıcıları düşündürüyor. Ev almayı planlayan ama ilk adımı atmakta zorlananlar için ise yeni bir model uygulamaya geçiyor. Mint Yapı tarafından geliştirilen bu modelde alıcı evin yarı fiyatını ödeyerek %50’si için tapu alacak. İçinde yaşayacağı evin diğer yarısının sahibi geliştirici firma olacak ve vatandaş yarı kira ödeyecek. Yapılan anlaşma gereği alıcıya 3 yıl süre verilecek. Vatandaş 3 yıl içinde istediği zaman evin diğer yarısını alacak ya da kendi payını satacak.

Proje Yatırımcıya Kapalı

Gayrimenkul sektörü için yeni olan bu satış modeli kendilerinin başlattığını ancak genele yayılmasını da beklediklerini belirten Mint Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu şunları söyledi: “İstanbul’da Haliç ile Boğaz hattında kalan alanda kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Ortalama 1+1 dairenin fiyatı 400.000. Şimdi vatandaş bu modelle 200 bin verip evin yarısını alacak. Model, yatırımcıya kapalı. İçinde gelip oturacak kişi alabilecek. Evin diğer yarısı bizim. Vatandaşla anlaşma yapıyoruz ve bize 3 yıl boyunca yarım kira ödüyor. İki taraf da onaysız payını satamıyor. Süre dolunca diyoruz ki ya sen al, ya ben alayım ya da ortaklaşa üçüncü kişiye satalım. Satmak isterse enflasyon artı 2 primlendirme ile bize satıyor. Almak isterse enflasyonla alıyor.”

4 hissedarlı Mint Yapı’da büyük hissedar Altıoğlu. Bankacılık kökenli olan Altıoğlu dışında diğer hissedarlardan inşaat mühendisi ve satış pazarlama uzmanı olanlar da var. 3 yıldır Mint markası ile üretim yaptıklarını ve bu sene sonunda 600 milyon liralık proje geliştirmiş olacaklarını belirten Altıoğlu, “4 aktif şantiyemiz var. Bu yıl alışveriş merkezi Kanyon’a 800 metre mesafede 250 konutluk bir işe başlıyoruz. Şişli ve Kağıthane’de de stok konutlar var. Tüm bunlarda yarım ev almak mümkün. Şirketimizin hedefi Haliç Boğaz hattında olan bölümde konutların yüzde 10’unu dönüştürmek. Bu da 12 bin konuta denk geliyor. Biz yaptığımız tüm işlerde bu modeli uygulayacağız. Bunun diğer firmalara da örnek olacağını ve yaygınlaşacağını düşünüyorum. Çünkü ihtiyaç bu yönde .” ifadeleri kullandı.

Kaynak: hürriyet