Yeni Konut Kampanyası Neleri Kapsıyor?

29/08/2018

Konut sektörü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen yeni konut kampanyası neleri kapsıyor? Tüm sıfır konutlarda geçerli mi? İkinci el konut alacak vatandaş ne yapacak?

Konut sektörünün uzun temasları ve çalışmaları sonrasında dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yeni konut kampanyası duyuruldu. Bugün ise resmen başladı.

Konut kampanyasına Emlak Konut GYO, İller Bankası AŞ (İlbank), KİPTAŞ, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği(KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile birçok şirketi destek oluyor.

Konut kampanyası şu an için çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere 33 proje dahilinde hizmet veriyor. Kampanya kapsamında olan projelerde satış fiyatı üzerinden %10 indirim, %10 peşinat ve %0.98 faiz oranından 120 ay vade imkanı sunuluyor.

Konut Kampanyası Tüm Sıfır Konutlarda Geçerli mi?

Kampanya sadece anlaşmalı olan konut projeleri için geçerli olup sıfır konutların tamamını kapsamıyor. Kampanyaya dahil olan konut firmalarının seçili konut projeleri için kullanılıyor. Kampanya kapsamında 33 tane konut projesi bulunuyor. Bu projeler için kredi olanaklarını bankalardan bağımsız olarak firmalar sağlıyor.

İkinci El Konut Alacak Vatandaş Ne Yapacak?

Yeni konut kampanyasında firmalar bankalardan bağımsız olarak %0.98 faiz oranından konut kredisini kendi bünyeleri dahilinde kullandırıyor. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalama olarak bugün %2.26 seviyesine ulaşmış durumda. Bu tablo da kampanya dahilindeki markalı sıfır konutları alamayan vatandaş için konut kredisi kullanmayı oldukça zor kılıyor.

Bugün için kampanyalı konutlardan konut almaya bütçesi yetmeyip daha uygun bir ikinci el konut almak isteyen vatandaş bankalar arasında en uygun konut kredisi faiz oranı olan %1.60 faiz oranı ile İş Bankasından kredi kullanıldığında 200.000 TL tutarındaki kredi için 120 ay vadeli seçeneğinde aylık 3.759 TL, toplam ise 451.080 TL ödeyecek.

Konut kampanyası sektör için büyük heyecanla başlasa da büyük birikimi olmayan yada markalı konutların aylık vadelerini kaldıramayacak olan vatandaşlar için konut almak bir süre daha hayal olacak gibi duruyor.

Kaynak: KrediPazarı