Yeni Yıl Konut Satışında Rekorla Devam Ediyor

17/03/2020

Yeni yıl konut satış rekorları ile devam ediyor. 2020’ye rekor bir ocak ayı ile başlayan konut satışlarında tüm zamanların şubat ayı rekoru da geldi. Buna göre, Türkiye’de 2020 Şubat ayında 118.753 konut satıldı.

2019’un son çeyreği itibariyle özellikle kamu bankalarının başlattığı ‘düşük faiz’ hareketi, konut satışlarına hız kazandırdı. 2019 Aralık da bu sayede tüm zamanların en çok konut satışı yapılan aralık ayı olmuştu.

Bankaların konut kredisinde uyguladıkları faiz/finansman oranları da düşük seyretmeye devam ediyor. Bu sayede konut satışlarının belli bir ivmede artarak devam etmesi bekleniyor. Mevcut dönemde en düşük konut kredisi faiz oranı %0.87’ten başlarken sıfır konut için kamu bankalarının anlaşmalı firmalardan sağladıkları %0.79 faiz oranı imkanı da var.

Kredili Konut Satışı

İpotekli satış olarak bilinen banka kredili konut satışları şubat ayında 43.733 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışlarındaki hızla artış devam ederken, bir önceki yılın aynı ayına göre %391.9 oranında artış kaydetti. İpotekli satışlar böylece 8 yılın en yüksek şubat ayı verisi olarak kayıtlara geçti.

İkinci El Konuta Talep

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut satışlarında banka kredisi faizlerinin net şekilde belirleyici olduğuna vurgu yaptı. Elmas, “Artış en çok kredili satışlardan geliyor. Martta da aynı tablo devam edebilir ancak ardından koronavirüs etkisini hissedeceğiz gibi görünüyor” dedi.

Konut kredisi faiz indirimi süreciyle en çok ikinci el konutlar tercih edilirken, bu hareket Şubat'ta da devam etti. İkinci el satışları %77.8 arttı.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düşük faizden yararlanmak isteyenlerin alıma hız verdiğini belirtirken, bitmiş konut stoğunun oldukça azaldığını söyledi. Durbakayım, “Artık yeni projelerin piyasaya girmesi gerekiyor. Tüketici de konut için alım kararını çabuk vermeli. Koronavirüs nedeniyle yavaşlama olsa da hareketin devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Gayrimenkul için Tedbir Alınmalı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, konut satış verilerinin piyasa ve genel ekonomi için olumlu seyrettiğini belirtirken, bu sürecin devam etmesi için mevcut şartlar nedeniyle tedbir gerektiğini söyledi. Elmas, “Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dünya bir anlamda tecritte. Konut sektörü üzerinde de baskısını hissedeceğiz. Bu anlamda çarkların dönmesi ve istihdama verilen katkı açısından inşaat sektörü de tedbir alınacak sektörler arasında olmalı. Bütün dünya merkez bankaları faiz indirimine gidiyor, bizde de indirim sürecektir. Faiz sınırları ciddi anlamda geriye çekilirse konut kredisi faizleri de inmeye devam edecektir. Önemli olan çarkların durmaması. Yavaş da olsa faaliyetleri sürdürmek için elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet