Yeniden Konuta Yönelim Başladı

22/07/2019

Haziran ayında her iki markalı konuttan biri peşin satıldı. Peşin satışlarda yabancıların payı büyük, Ancak konut kredisi faizlerinde başlayan düşüş trendiyle, parasını mevduatta ya da dövizde tutanların yeniden konuta yönelmeye başladığı da ifade ediliyor.

Gayrimenkul sektörü, son bir yıldır durgun bir dönem geçiriyor. Özellikle yüksek konut kredisi faizleri, kredili konut satışlarını bıçak gibi kesti. Mevduat faizlerinin ve dövizin de yükselişi birikimi olanları ve yatırımcıyı konut yerine bu yatırım araçlarına yöneltti. Parası olan bankada ya da dövizde tutup, konut alımını bekletti. Ancak hem seçimlerin bitmesi hem de faizlerde düşüş trendinin başlamasıyla bu tablo değişmeye başladı. Konut

Kredisi Faizleri Düşüyor

Son günlerde hem konut kredisi faizleri hem de mevduat faizleri gerilemeye başladı. Hükümetin hedefinde faizde yeniden tek haneleri görmek var. TCMB'nin 25 Temmuz'da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında ise faiz indiriminin yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre Mayısta %22.5 seviyesinde olan TL mevduat faizi, şu anda ortalama %21.45'e indi. 5 haftadır yavaş yavaş gerileyen konut kredileri ise %1.50'nin altına indi. Ortalama faiz oranı ise %1.95 seviyesinde. Enflasyona endeksli konut kredileri de düşüşte etkili oldu.

Pazarlık İmkanı

Faizlerdeki bu düşüş, yaprak kıpırdamayan sektörü yavaş yavaş hareketlendiriyor. Artan maliyetleri fiyatlara yansıtamayan konut sektörü, önümüzdeki dönemde konuta zam geleceğini, şu anda çok iyi bir fırsat dönemi olduğunu üzerine basa basa dile getiriyor. Bu fırsatı görenler, elinde nakit parasıyla satış ofisine gidince pazarlık ederek önemli indirimler de kazanabiliyor. Yabancılara yapılan satışlardaki yükselişin de peşin alımlardaki artışta büyük payının olduğunu ekleyelim.

Geçiş Dönemi Yaşanıyor

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Faizlerin yüksek seviyede olması sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Şu anda satış adetleri istediğimiz seviyede değil. Ancak elinde parası olup, konut ihtiyacı da olup bekleyen bir kesim var. Talep buharlaşmadı, yalnızca ' bekliyor. Bu rakamlar bize, konuta geçişin yavaş yavaş başladığını gösteriyor. Faizlerin daha da gerilemesiyle bu kıpırdanmalar da büyük bir harekete dönüşecek" dedi. Yetgin, tüketicileri konut yatırımı için beklememeleri, maliyetlerin yansıtılmasıyla bu fiyatları bir daha bulamayacakları konusunda da uyardı.

İki Evden Biri Satıldı

Bu durumu, RElDIN-GYODER'in Yeni Konut Fiyat Endeksi'nin haziran ayı sonuçları da teyit etti. Rapora göre, markalı projelerden konut satın alanların %50'si peşin alım yaptı. Banka kredisi kullanımının %14 ve senet kullanım oranının %36 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Başka bir deyişle satılan her iki markalı konuttan birisi peşin satıldı.

Cazip Yatırım Fırsatı

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da Temmuzda 90 bin satış pf yapılacağını tahmin ettiklerini belirterek, şunları söyledi: "Ağustostan itibaren yukarı yönlü trendin başlamasını ve yılın son çeyreğinde artan bir ivme ile devam etmesini bekliyoruz. Faizlerdeki düşüş eğiliminin artarak devam etmesi, projelerin tamamlanma noktasına gelmesi, makroekonomik verilerde iyileşme olması, Türkiye üzerindeki politik ve ekonomik dış baskıların azalması bu beklentimizin temelini oluşturuyor." Durbakayım, yeni proje arzının azalmasının fiyatları artıracağını, konut fiyatlarının şu anda cazip olduğunu belirtti.

Kaynak: Posta