Yıl Sonu Yaklaşıyor Konut Kredisi Faiz Oranları Düşecek mi?

26/10/2018

Döviz kuru düşüş yönünde ilerliyor. Merkez Bankası Ekim ayı faizlerini sabit tuttu. Peki konut kredisi faiz oranları ne zaman düşecek?

Ağustos ayının başında gerçekleşmeye başlayan kur yükselişi sonucunda bankalar konut kredisi faiz oranlarında artışa gitmeye başladı. Konut kredisindeki artışlar döviz kurunun zirveleri gördüğü Ağustos ortasında hızla yükselişe geçti. Neredeyse haftalık değişen bankaların konut kredisi faiz oranlarında yeni artışlar yaşandı.

Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması Ağustos ayı başında %1.73 seviyesindeyken Eylül ayı başında %2.32’ye ulaştı. Artış ivmesi Eylül ayında da devam etti. 13 Eylül’de Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Eylül ayı faizlerini arttırarak %17.75’ten %24’e çıkardı. Faiz arttırım kararından sonra bankaların konut kredisi faiz oranı ortalaması %2.63 seviyesine ulaştı.

Ekim ayına gelindiğinde ortalama %2,68 ile zirve faiz oranlarına ulaştı. Ekim ortasına kadar devam eden artış Akbank’ın faiz indirimi ile kırıldı. Ekim ayının üçüncü haftasına gelinildiğinde Akbank’ın başlattığı konut kredisi faiz indirimine İNG Bank, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Yapı Kredi bankaları devam etti. İndirimlerle beraber bankaların konut kredisi ortalamaları Haziran ayından sonra ilk defa düşüşe geçti.

İndirim Ne Zaman Olacak

10 Mayıs’ta kamu bankaları aracılığı ile başlatılan konut kredisi faiz indirimi 2 Temmuz’da son buldu. 2 Temmuzdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan konut kredisi faiz indirimi için çalışmalar yapıldığı yönünde açıklamalar gelse de bankalar üzerinden konut kredisi faiz indirimi gerçekleşmedi.

Bankalar konut kredisi indirimi yapmayınca Ağustos sonu itibari ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleri ile sektörün konut kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında %0.98 konut kredisi faiz oranı %10 peşinat ve %10 indirimi uygulandı. Sadece sayılı markalı, sıfır konutta geçerli olan kampanya, faiz indirimi bekleyen vatandaşın konut ihtiyacı için tam anlamı ile etkili olmadı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 9 Ekim’de Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında yaptığı açıklamada geçmişe yönelik kredi faizlerinde %10 indirim yapılacağı müjdesi ile sevinen konut kredisi çeken ve çekecek olan vatandaşların sevinci uzun sürmedi. Kısa süre sonra indirim kapsamında konut kredilerinin yer almadığı anlaşıldı.

Merkez Bankası'nın Ekim ayı faizlerini değiştirmemesi ile uzmanların görüşü döviz kurlarında olağan dışı bir artış olmaması durumunda bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gidebileceği yönünde oldu.

Emlak Konut öncülüğünde konut sektörü tarafından uygulanan konut kampanyası 31 Ekimde son buluyor. Uzmanların öngörüleri konut alımlarında uygulanan KDV indirimi ve sektörün konut kampanyasının bu ay sonunda son bulmasının ardından konut alımlarının teşviki için beklendiği üzere bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılması ile yeni bir kampanya başlatılması yönünde.

Ekimin ayının son haftası itibari ile bankaların 120 ay vadeye uyguladığı güncel konut kredisi faiz oranları şu şekilde.

Banka Konut Kredisi Faiz Oranı
Ziraat Bankası %1,98
Türkiye Finans %2,20
Kuveyt Türk Bankası %2,26
İNG Bank %2,26
Yapı Kredi Bankası %2,33
VakıfBank %2,5
İş Bankası %2,5
TEB %2,58
HalkBank %2,59
QNB Finansbank %2,7
Akbank %2,75
Garanti Bankası %2,8
Şeker Bank %2,95
Deniz Bank %2,99
AnadoluBank %3,10
HCBS %3,15
ICBC %3,2
Kaynak: KrediPazarı