Yılın En Düşük Faizli Konut Kredisi Yapılandırma Kampanyası

24/12/2019

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank uzun bekleyişin ardından konut kredisi yapılandırma kampanyası uygulamaya başladı. Kamu bankaları yılın en düşük faizli konut kredisi yapılandırma kampanyasını uyguluyor. 200.000 TL’lik konut kredisinde yapılandırma yapıldığında 180.000 TL kar elde etmek mümkün.

Kamu bankaları 2019 Ağustos ayı öncesinde çekilen 500.000 TL’ye kadar konut kredileri için %0.99 faiz oranı ile konut kredisi yapılandırma uyguluyor. Uygulamanın başlaması ile bankalarda yoğun talep gerçekleşirken pek çok vatandaşın uzun bekleyişi sevince dönüştü. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank Ağustos öncesinde kullanılan konut kredilerini %0.99 faiz oranı ile 15 yıl vadeye kadar yapılandırıyor. Peki konut kredisi yapılandırırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Konut kredisi yapılandırma her durumda karlı olmayabiliyor. Tüketicinin yapılandırma yapmadan önce erken ödeme cezası ve dosya masrafları karşısında yeniden yapılandırmanın daha karlı olup olmadığı hesaplaması gerekiyor.

Düşen faiz oranının yanında, ödenen toplam faize, kalan vadeye, bankanın talep ettiği masraflara da dikkat etmek gerekiyor. Kar/zarar karşılaştırması yaparken kalan vadeye göre ödenecek erken ödeme cezasını (yeniden yapılandırma esnasında banka eski konut kredisi borcunu kapattığı için 36 ay vadeli ve üzeri konut kredileri için %2, 36 ay vade altındaki konut kredileri için ise %1 erken ödeme cezası ve dosya masrafları uyguluyor), ekspertiz ücretini, dosya masraflarını ve sigorta masraflarını da hesaba katmak gerekiyor.

Bu hesaplamaların hepsini ve kalan kredi tutarının 15 yıl vadeye kadar yeniden yapılandırıldığında aylık ödemelerden ne kadar kar edilebileceği, yapılandırmanın karlı olup olmadığı detaylı olarak KrediPazari.com’un kredi refinansman sayfasından hesaplanabiliyor.

Konut Kredisi Yapılandırmada Hesaplama

Örnek bir hesaplama üzerinden gidilirse 2018’in son ayları ve 2019’un ilk haftalarında u piyasadaki en düşük konut kredisi faiz oranı Ziraat Bankasının sunduğu %1.98 seviyesindeydi. Söz konusu oran üzerinden o dönem 200.000 TL konut kredisi kullanan tüketici 10 yıl vadede aylık 4.376 TL taksitlerle ödeme yapıyor. Tüketicinin güncel olarak %0.99 faiz oranı ile konut kredisi yapılandırma yaptığında aylık ödemeleri 2.856 TL’ ye düşüyor.

Masraflar hariç hesaplama yapıldığında 200.000 TL tuturda konut kredisi kullanan tüketicinin konut kredisi yapılandırma yapması durumunda aylık 1.520, toplamda ise 180.800 TL’ye kadar kar edebiliyor.

Kaynak: KrediPazari