Yüksek Faiz Oranları Emlak Piyasasını da Vurdu

20/07/2018

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, konut kredisi faizlerinin yükselmesinin piyasaları durgunlaştırdığını belirterek, “Faizlerin %0.60-%0.70 seviyelerine çekilmesi lazım” dedi.

Konut kredisindeki faiz artışlarının piyasayı olumsuz etkilendiğini ifade eden Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, “Son 2 aylık süreç içerisinde faiz kredileri %0.98 seviyelerine çekilmişti. Bunun sonucunda piyasalarda hareketlenmeler oldu. Şuanda faizler yükseldi. Bu da piyasaların durgunlaşmasına neden oldu” diye konuştu.

Vatandaşlar Ödemekte Zorlanır

Konut Kredisi Faizlerinde %0.98 seviyelerden %1,38’e gelindiğini söyleyen Oral, “100 bin liradan fazla olursa %1.49 seviyelerini buluyor. Vatandaşlarda doğal olarak bundan zorlanıyor. Hele ki dar gelirli vatandaşlarımız ödemede zorlanacağı için haliyle konut kredisi çekemiyor. Ben bu konuda tekrar bir düzenleme geleceğini ümit ediyorum. Konut kredinin çekilmesi gerekir mi diye soran olursa tabi ki gerekir derim. Bu hem piyasadaki emlakçıları etkiliyor, hem de vatandaşlarımızı etkiliyor” dedi.

İyileştirme Yapılmalı

Konut kredisi faiz oranları derhal iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini söyleyen Oral, “Konut kredisi faizleri %0.60’lara çekilmesi lazım. %60’da olmazsa %70 veya %75’ler normaldir diye değerlendiriyorum. Bugün %1.38’lerde ki, %1.49’larda ki geriye dönüşler, %1.80’leri bulur ve çok büyük rakamlardır. Bugün 100 Bin Lira kredi kullandığın zaman, 10 sene içerisinde geriye dönüşünü 2’ye katlıyor. Bu da haliyle vatandaşların konut almasını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Oda Üyesi Emlakçılara Güvensinler

Emlak müşavirlik yasasına da değinen Oral şu açıklamalarda bulundu; “Emlak müşavirlik yasası ile ilgili 8 senedir başkanlık yapıyorum ve Türkiye genelinde bununla ilgili çalışmalarımız oldu. Nihayetinde 5 Haziran’dan itibaren bu yasa çıktı. Bu yasa ile ilgili alt yapı çalışmalarımız var. Vatandaşlarımız emlakçılara, oda üyesi olan gerçek emlakçılara güvensinler. En ufak bir sıkıntı yaşamazlar. Sokakta ben emlakçılık yapıyorum, komisyon almayacağım diyen kişilere güvenip dolandırıldıktan sonra benim yanıma gelmesinler. Çünkü o durumda benim yapabileceğim bir şey olmaz. Bununla ilgili yarın Ankara’da toplantı yapacağız ve konuyu netleştireceğiz diye düşünüyorum. Böylelikle vatandaşımızın içi rahat edecek, emlakçılarımızın da öyle. Birbirimize yanlış yapmayacağız ve emlakçı ile vatandaşın arasında bir yanlış olduğu zaman mutlaka cezası olacak. Birbirimize güvenelim istiyorum. Ben geleceğimizin çok aydın olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: samsungazetesi