Yüksek Konut Kredisi Faizleri Emlakçıları da Olumsuz Etkiledi

12/04/2019

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, bir emlak ofisinin ayakta kalabilmesi için her ay bir konut satması ve haftada bir tane de kiralama yapması gerektiğine işaret ederek, yüksek konut kredisi faizlerinin emlakçıları da olumsuz etkilediğini bildirdi.

Türkiye genelinde konut satışları 2019 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18.2 oranında azalarak 78 bin 450 adete geriledi. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %25.3 azalarak 32 bin 648’e düştü.

Nizameddin Aşa, şu anda emlak danışmanlığı yapan şirketlerin özellikle konut satışı noktasında ciddi sıkıntı yaşadığını belirterek “Gelirin büyük kısmı ev satışında elde ediliyor. Bir emlak ofisi ayda bir ev satamıyorsa büyük sıkıntı. Kiralama tarafında son dönemlerde hareketlenme var. Ev fiyatları olması gereken seviyeye indi” dedi. Bazı emlak ofislerinin para kazanamadığı için ek işlere de yöneldiğini dile getiren Aşa, para kazanamadığı için kapanan şirketlerin de olduğunu ancak Haziran 2018’de değişen Emlak Yasası’nın şartlarını yerine getiremeyen bazı şirketlerin de kapandığını dile getirdi.

Konut Kredisi Faizleri Çok Yüksek

Şu anda konut piyasasında belirsizlik olduğunu o nedenle yurttaşın ev almayı ertelediğini aktaran Aşa, “Kimse 1 milyon TL verip lüks konut alma derdinde değil. Halkın aradığı konutun fiyat aralığı 300.000 ile 500.000 TL arasında değişiyor. Şu anda en büyük sorun finansman, konut kredisi faizleri biraz inerse satışlar canlanabilir. Vatandaş 300.000 bine konut bulsa kredi taksitleri de ayda 1500 TL ile 2.000 TL arasında değişse alacak. Şu anda piyasada lüks konut ihtiyacı yok, bu alana çok yatırım yapılırken de uyarmıştık” dedi.

Aşa, kiralık konutlarda da artık ev sahiplerinin eskisi gibi enflasyon oranında zamları dayatmadığını bu yıl çoğu ev sahibinin kiracısına ya zam yapmadığını ya da %10’un altında bir zam yaptığını kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet