Ziraat Bankası Görev Zararı Açıklaması

14/02/2019

Ziraat Bankası düşük faiz oranlı kampanyalarında dolayı görev zararı ettiğine ilişkin yorumlara açıklık getirmek amacıyla yazılı açıklamada bulundu.

Düşük faiz oranları ile tarım kredisi, borç yapılandırma kredi ve konut kredisi kullandıran Ziraat Bankası faiz oranlarından dolayı zarar ettiğine ilişkin yorumlara cevap verdi. Ziraat Bankasından yapılan açıklama şu şekilde;

Bazı yazılı ve görsel medya organları ve bunlarla birlikte bazı sosyal medya hesaplarında Bankamızın zarar ettiğine dair bir algı oluşturulmaya çalışıldığı izlenmektedir. Tamamen yersiz ve mesnetsiz olan bu tür karalamalar nedeniyle konunun açıklığa kavuşmasını ve kamuoyu tarafından doğru olanın bilinmesini teminen bu açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Bilindiği üzere, tarımsal faaliyet ile uğraşan gerçek ve tüzel kişiler, kredi kullandırım şartları ve üretim yaptığı konu uygunsa, ilgili yılda yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararlarında yer alan kriterlere göre, sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanabilmektedir.

Kararnamede belirtilen oranlarda sübvansiyonlu kredi kullanan üreticiler adına oluşan faiz farkı, o yılın bütçesine konulan ödeneklerden karşılanmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası’na aylık olarak ödenmektedir. Bu işlemlerden dolayı Bankanın zarar etmesi söz konusu olmadığı gibi bu işlemlerde de bir görev zararından söz edilmesi mümkün değildir.

Kamu bankalarının yapılanmalarına ve sektördeki diğer bankalarla aynı statüde rekabet etmelerine olanak sağlayan 4603 sayılı Kanunun 3. maddesinin 1. fıkrasına göre Kamu Bankalarına Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce çeşitli kanun ve kararnamelerle verilmiş görevler nedeniyle doğan ve bütçe ödenekleriyle karşılanamayan yıllara ilişkin görev zararı alacakları tasfiye edilmiştir.

Anılan kanun çerçevesinde Ziraat Bankası’na ancak, kamu bütçesine konulan ödenekler kadar görev verilebilmektedir. Dolayısıyla, Ziraat Bankası’nda maksatlı olarak bazı kesimlerce olduğundan farklı bir biçimde yansıtılmaya çalışılan sübvansiyonlu kredi uygulamalarından kaynaklı görev zararı oluşması da mümkün değildir.

Ziraat Bankası, faaliyet ve mali verilerini dip notlarıyla birlikte 3 ayda bir düzenli olarak kamuoyu ile paylaşmaktadır. İlgili tablolar incelendiğinde Ziraat Bankası’nın sermayesine ve müşteri tabanına uygun bir karlılık düzeyinde faaliyetlerine devam ettiği görülecektir.

Kaynak: KrediPazarı