Zorunlu Deprem Sigortası poliçeleri %10 arttı

28/01/2010

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Haiti'de meydana gelen 7 şiddetindeki depremin yarattığı can ve mal kaybının Türkiye'de deprem korkusunu yeniden gündeme getirdiğini belirtti.

dask1999'da yaşanan Marmara depreminin üzerinden geçen 10 yılda ülkede deprem tehlikesinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve önlemlerin zayıfladığını belirten Serdar, ancak son birkaç haftadır Haiti'de yaşanan acıları izleyen Türk halkının, Türkiye'nin deprem gerçeğini yeniden hatırladığını ve önlem almak için harekete geçtiğini belirtti.

Serdar, "Bu dönemde zorunlu deprem sigortası poliçelerinde elde ettiğimiz yaklaşık yüzde 10'luk artış, oluşan farkındalığın en önemli göstergesidir" dedi.

Haiti'nin büyük bir insanlık dramına sahne olduğunu ifade eden Serdar sözlerine şöyle devam etti:

"Maalesef acıyı yaşamadan önlem almanın gerekliliğini öğrenemiyoruz. Oysa deprem her zaman siyah beyaz sonuçlar doğurmaz. Can kaybına neden olmayan depremler bile konutlarımızda ciddi hasara yol açabilir. Zorunlu deprem sigortası sadece konutların yıkılması durumunda değil deprem kaynaklı her türlü hasarda tazminat ödüyor. Depremden sonra hayata devam edebilmek için zorunlu deprem sigortası son derece önemli bir ihtiyaç."

Haiti'deki depremde yüz binlerce konutun hasar gördüğünü sözlerine ekleyen Serdar, "Karayipler Afet Sigortası Programı (CCRIF - Caribbean Catastrophic Risk Insurance Facility), afet durumunda yerel hükümetlere kısa vadeli likidite sağlamak amacıyla 2007'de Dünya Bankası tarafından oluşturuldu. Ancak Haiti'de sigorta penetrasyonu Gayrisafi Milli Hasıla'nın sadece yüzde 0,3'ünü oluşturduğundan pek çok konut sahibi yıkılan ya da kısmi zarar gören evleri için tazminat alamayacak. Haiti'deki gibi büyük bir felaketin içine sürüklenmemek için ülkemiz topraklarının yüzde 98'inin aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu unutmamalı, konutlarımıza zorunlu deprem sigortası yaptırmalıyız. Kaybolan canları yerine koyamayız ancak zorunlu deprem sigortasıyla kendimizin ya da geride bıraktıklarımızın hayata yeniden başlamasını sağlayabiliriz" dedi.

Kaynak: Sabah