2B’de Araziye Nokta Atışı 25 Milyar Kaynak Getirir

01/02/2011

2B arazileriyle ilgili taslak tamamlandı. Yasalaşması halinde 25 milyar liralık bir kaynak oluşacak.

2b_012B arazileriyle ilgili taslak tamamlandı. Yasalaşması halinde 25 milyar liralık bir kaynak oluşacak. Emlakçılar “Bunu yakalamak için her arazi kendi içinde değerlendirilmeli” dedi

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin üzerinde oturanlara ya da isteyene belli bir değer karşılığı satılmasının önünü açacak olan 2B yasa tasarısı yakında Meclis’e geliyor.

Devlet Bakanı Ali Babacan, yasanın çıkmasının ardından 10 milyar lira civarından bir gelirin beklendiğini söyledi. Babacan’ın açıklamasının ardından İstanbul Emlakçılar Odası da, 2B arazilerinin yoğun olduğu bölgelerdeki emlakçılardan fiyat beklentisi konusunda bir araştırma yaptı. Buna göre bu arazilerin kamulaştırılmasıyla değerinin 2-3 kat artması öngörülüyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, 2B arazilerinin Türkiye genelinde 250 bin hektarı bulduğunu bunun kamulaştırılmasıyla metrekare başına ortalama değerin bin liraya kadar çıkabileceğini belirterek “Ancak bu fiyatı her arazi üzerinde nokta atışı olarak yapmak gerekir. Her bölgeden emlakçılar, şehir planlamacıları gibi uzmanların yer alacağı kurulların arazileri bölgeye has gerçeklerle değerlendirmesi durumunda, 2B’den devletin kazancı 25 milyar liraya kadar çıkabilir” dedi.

Beykoz 2B’de Şampiyon

İstanbul’da 18 bin 233 hektar 2B arazisi bulunduğunu, bu arazilerin çoğunlukla Sultanbeyli, Ümraniye, Beykoz, Şile, Şişli, Eyüp, Sarıyer, Çekmeköy ilçelerinde olduğunu söyleyen Aşa, Avrupa yakasında; Sarıyer ilçe hudutları içinde Fatih ormanlarının bulunduğu bir kısım, Şişli ilçesinde Ayazağa çevreleri, Eyüp ilçesinde Göktürk, Kemerburgaz çevrelerinde 2B arazileri bulunduğunu, Anadolu yakasında da başta Beykoz olmak üzere Ümraniye, Çekmeköy, Sultanbeyli, Şile’de 2B arazilerinin yoğun olduğunu, Anadolu yakasında daha fazla 2B arazisi yer aldığını belirtti.

Sit Alanı Düşürür

Ölçümler dışında, bazı parsellerde ‘Eylem Ormanı’ ibaresi yer alıyorsa, bu parselin tekrar orman arazisine dönüşeceği ve başkası adına tescilinin yapılmayacağı anlamına geldiğini ifade eden Aşa, bu konuya da itirazın mahkemelere yapılması gerektiğini kaydetti. Aşa “Eğer bu 2B arazileri aynı zamanda Boğaziçi ön görünüm bölgesindeyse üzerinde tescilli bir bina veya ev mevcut değilse hiçbir şekilde inşaat mümkün değil. Yine su havzaları veya SİT alanında bulunuyorsa fiyat düşer ve uygulamalar, bunların imar durumlarına göre yapılabilir. Bu tür bölgelerde yerine göre fiyatlandırma yapılabilir” dedi.

Fiyatlar Yüzde 100 Artacak

2B arazileri ile ilgili yaptıkları araştırmalarda, satış fiyatları  konusunda ulaştıkları bilgileri aktaran Aşa, şunları söyledi:

“Sarıyer’de 2B arazilerinin metrekaresi 500-600 liradan satılıyor. Kanundan sonra 1000-1500 lira seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor. Göktürk çevresinde 500 lira olan metrekare fiyatı 2000 liraya kadar çıkabilir.” Anadolu yakasında üzerinde villaların olduğu özel arazilerin bulunduğunu belirten Aşa “Beykoz’da bu arazilerin metrekaresi 250 ile 400 liradan satılıyor. Kanundan sonra imar problemi olmayan araziler 1500 liraya çıkabilir. Ümraniye ve Ataşehir’de fiyatların 200 ile 600 lira arasında değişiyor. 2B Kanunu çıktıktan sonra lokasyona göre metrekare fiyatı olarak 2000 lira seviyeleri görülebilir” diye konuştu.

Kaynak: Star