ABD’de Konut Piyasasındaki Endişeler Mortgage Kredilerine Sıkı Kurallar Getirdi

17/08/2011

ABD'de konut piyasasına yönelik endişeler, bankaların mortgage kredilerini verirken sıkı kurallar uygulamasına neden oluyor.

a11_13ABD’de Konut Piyasasındaki Düşüşler Ekonomik Canlanmaya Katkıda Bulunmuyor

Konut başlangıçları, Temmuz ayında, yüzde 1.5 düşerek 604,000 seviyesine indi. Bu veri Haziran ayında revize edilmiş rakamla 613,000 seviyesinde gerçekleşmişti. Revize edilmeden önceki rakam ise 629,000 seviyesindeydi.

Bloomberg News’un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, konut başlangıçlarının Temmuz ayında 600,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Gelecekteki konut inşaatlarının bir göstergesi olan inşaat izinleri verisi de düştü.

Düşen konut satışları, haciz edilmiş konutlar ve istihdamdaki yavaş artış, daha önceki ekonomik toparlanmaların ilk safhalarında önemli rol oynayan konut piyasasının sıçrama yapması geciktiriyor olabilir.

Konut piyasasına yönelik endişeler, bankaların mortgage kredilerini verirken sıkı kurallar uygulamasına neden oluyor. Bu durum, Fed’in politika faizini 2013 yılının ortasına kadar sıfıra yakın seviyede tutmasının diğer bir nedeni olarak gösteriliyor.

Lexington, Massachusetts’te IHS Global Insight ekonomisti Patrick Newport, “Konut piyasası halen çok durgun,” dedi ve “Birinci el konutlar için talep aşırı zayıf ve konut hacizleri halen devam ediyor. Bu durum, zayıf ekonomiden, zayıf istihdam büyümesinden ve düşen konut fiyatlarından kaynaklanıyor” yorumunda bulundu.

Kaynak: Bloomberght