Avrupa'da Faiz Oranları Tırmanışta

05/07/2013

Çarşamba günü Portekiz tahvillerinin faizleri yüzde 8 seviyesinin üzerine çıkarken borsadaki kayıp da yüzde 6'yı buldu. İspanya, İtalya ve İrlanda'nın faiz oranları da yükselişe geçti.

Önümüzdeki yıl kurtarma programından çıkmayı hedefleyen Portekiz'de iki bakanın istifa etmesiyle başlayan siyasi kriz üzerine ülkenin borçlanma maliyetleri hızla yükseldi, borsada ise ciddi kayıp yaşandı. Avrupa Birliği, ülkedeki durumla ilgili kaygısını dile getirdi.

Çarşamba günü Portekiz tahvillerinin faizleri yüzde 8 seviyesinin üzerine çıkarken borsadaki kayıp da yüzde 6'yı buldu. İspanya, İtalya ve İrlanda'nın faiz oranları da yükselişe geçti.

Pazartesi günü ülkedeki kemer sıkma politikalarının mimarı, teknokrat Maliye Bakanı Viktor Gaspar istifa etmişti. Gaspar, istifasına gerekçe olarak hazırladığı politikalara kamuoyu desteğinin düşmesini göstermişti. Gaspar'ın ardından aynı zamanda koalisyonun küçük ortağı Halk Partisi'nin lideri olan Dışişleri Bakanı Paulo Portas da görevi bırakmıştı.

Başbakan Pedro Passos Coelho görevde kalacağını açıkladı, ancak Halk Partisi'nin kendisini destekleyiğ desteklemeyeceği belirsizliğini koruyor. Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, krizi çözmek için önümüzdeki günlerde Başbakan ve diğer siyasi parti liderleriyle görüşeceğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Portekiz'deki krizin 'ciddi kaygılara' yol açtığını söyledi.

Barroso, 'Piyasaların ilk tepkisi, Portekiz'in yakın zamanda inşa ettiği mali güvenin mevcut siyasi istikrarsızlık sebebiyle tehlikeye girebileceğini gösteriyor. Eğer bu gerçekleşirse özellikle Portekiz halkı zarar görecektir, çünkü ekonomide iyileşmenin ön sinyallerini görmüştük' dedi.

Tüm siyasi partilere ve liderlere 'sorumlu' davranma çağrısında bulunan ve kendisi de Portekiz'in eski başbakanlarından olan Barroso, 'Siyasi durumun bir an önce netliğe kavuşturulması gerekir' şeklinde konuştu.

Kaynak: Euractiv