Avrupa'lı Bankalara 3 Yıllık Sınırsız Kredi

23/12/2011

Avrupa Merkez Bankası Bugün Başlatacağı 3 Yıllık Sınırsız Kredilerle Euro Bölgesi Bankalarını Ucuz Nakite Boğacak

a1_15Avrupa Merkez Bankası Bugün Başlatacağı 3 Yıllık Sınırsız Kredilerle Euro Bölgesi Bankalarını Ucuz Nakite Boğacak

Krizle mücadele eden Euro Bölgesi’ndeki bankalara likidite desteği sağlamak üzere harekete geçen Avrupa Merkez Bankası, 36 ay vadeli, sabit faizli ve sınırsız kredi imkanını bugün başlatacak. AMB’nin likidite operasyonunun, Avrupalı bankaları ucuz nakite boğacağı düşünülüyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, bankaların 1,134 günlük krediler vasıtasıyla AMB’den ortalama 293 milyar euro isteyeceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin tahminleri 150 milyar euro ila 600 milyar euro olarak değişiyor. Krediler, AMB’nin şu anki politika faizi olan yüzde 1′den verilecek. Bankaların başvurularının miktarı yarın öğlen TSİ 12:15′te açıklanacak ve AMB kredileri vermeye başlayacak.

Operasyonu “bedava para” olarak niteleyen Stuttgart’taki Landesbank Baden-Wuerttemberg’in stratejistlerinden Jens-Oliver Niklasch, şartların çok uygun olduğuna ve herkesin bu avantajdan yararlanmak isteyeceğine dikkat çekti.

Avrupa’daki borç krizini hükümetlerin ve bankaların temerrüt riskini artırarak, bankalararası kredileri azalttı ve kredi maliyetlerini artırdı. AMB, likidite operasyonuyla bankalar orta vadede ucuz nakit imkanı sağlayarak, bankaların şirketlere ve hanehalkına kredi vermeyi sürdürmesine yardımcı olmayı hedefliyor.Uzun vadeli kredilerin yanısıra, AMB, bankaların fonlarını koruması için kullanabilecekleri teminat imkanlarını da genişletti.

AMB’nin 8 Aralık’ta sınırsız kredi imkanını açıklamasından bu yana bankaların teminat için İtalyan ve İspanyol tahvilleri satın almasıyla, İtalya ve İspanya’nın hazine tahvillerinin getirisi düşüşe geçti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de bankalara bu kredileri daha fazla hazine tahvili satın almak için kullanmalarını önermişti.

Kaynak: Bloomberght