Çin’de Emlak Balonu Şişmeye Devam Ediyor

24/01/2011

CHINA Daily gazetesinde yer alan ve Sosyal Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’de emlak fiyatları aşırı artışını sürdürüyor.

inRapora göre, araştırmanın yürütüldüğü 35 kentten 11’inde daire fiyatları (altyapı ve satın alma gücü gibi) 11 faktörden oluşan ‘referans fiyat’ların yüzde 30 ila yüzde 50 üzerinde. Güney-doğudaki Fuzhu kendinde bu ‘aşırılık’ yüzde 70’i buluyor. Resmi rakamlara göre 70 büyük kentte konut (daire) fiyatları Ekim ayında yüzde 0,2 ve bir yıllık bazda yüzde 8,6 arttı.

Çin’de, Nisan ayında hükümetin aldığı (konut kredilerini kısıtlama, konut alımlarında şahsi katkı payını minimum yüzde 30’a çıkarma ve üçüncü taşınmaza kredi verilmesini yasaklama gibi) sert önlemlere rağmen, emlak fiyatları çok yüksek seviyelerde seyrediyor ve artmaya devam ediyor.

Tutarsız Politikalar


Uzmanlar, emlak balonunun önlenemeyişini piyasadaki aşırı likiditeye bağlıyorlar. Son iki yılda, Çin ekonomisinin uluslararası finansal krizden etkilenmemesi için piyasaya sürülen büyük miktardaki likiditenin para hacmini büyüttüğü ve (başta emlak olmak üzere) fiyatları şişirdiği düşünülüyor. Söz konusu raporda “Çin Hükümeti’nin politikalarının net olmadığı ve tüketici fiyatlarının fahiş artışının da Çinliler’i emlağa para yatırmaya teşvik ettiği” öne sürülüyor.

Kaynak: Hürriyet