Dünya ABD Mortgage Sektörünün Kötü Sonuçlarını Çözemedi

04/10/2011

Dünya 2007’de 12 Trilyon Dolarlık ABD Mortgage Sektöründen Kaynaklanan Arızanın Kötü Sonuçlarını Çözemedi

a22_11Dünya 2007’de 12 Trilyon Dolarlık ABD Mortgage Sektöründen Kaynaklanan Arızanın Kötü Sonuçlarını Çözemedi

Dünya ekonomisi ABD ve AB’ye yönelik felaket senaryolarıyla boğuşurken piyasalar üzerinde oluşan yeni bulutlar bugüne kadar ‘küresel ekonomi’ olarak tanıdığımız ve bildiğimiz hemen her şeyi yok etmek üzere.

2007’de 12 trilyon dolarlık ABD mortgage sektörünün 5 trilyon dolarlık düşük gelirlilere ait bölümünde meydana gelen bir arızanın daha sonra dünya borsalarından yaklaşık 40 trilyon doları silip süpürdüğünü gördük.

Ardından ülkeler batmakta olan şirketlerini kurtarmak için dünya genelinde 3 trilyon dolara yakın harcama yaptı. Şirketler kısmen kurtuldu ancak şimdi de ülkeler batma noktasına geldi.

Saatli Bombalar Hazır


Ekonomi dünyası bu gelişmelerle oyalanırken kriz sonrası gerektiği gibi düzenlenmeyen piyasalarda kumarhaneleri aratmayacak nitelikte ‘yatırım aracı tasarımı ve pazarlanması’ devam etti. Piyasalar Yunanistan’ın, dolayısıyla Euro Bölgesi’nin kurtulup kurtulmayacağını tartışadursun arka planda trilyon dolarlık balonlar adeta birer saatli bomba gibi geri saymaya devam ediyor.

Döviz 955 Trilyon Doları Aştı

Yatırım uzmanları piyasaların düştüğü ortamda kâr vaat eden yatırım araçları ararken spekülasyonların şişirdiği balonlar insanın hayal gücünü geride bırakıyor. Dünya üzerinde 1 yıl içerisinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplamı 63 trilyon dolar seviyesindeyken spekülasyonların ana hedefi olan döviz sektöründe ise şişen balonun büyüklüğü 955 trilyon doları geride bıraktı

Bankalar Uçuyor

ABD’li bankaların şirket gelirleri içerisindeki payı 30 yıl önce yüzde 12 seviyesindeyken bu rakam 2011’de yüzde 32’ye çıktı. ABD’li 10 banka ABD finans sektörünün yüzde 70’ini oluşturuyor.

Kaynak: Haber Türk