Ekonomi yönetimi güven veriyor, kredi maliyetleri artmaz

09/06/2010

Küresel krize rağmen faizlerin uzun süredir yerinde sayması, taşıt ve konut kredilerine ilgiyi artırdı.

faiz_07Hazine faizlerinin tek hanede kalmasının etkisiyle taşıt, konut ve tüketici kredisindeki artış devam etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre sektörün kredi hacmi 439,2 milyar liraya kadar çıkarken enflasyonun son aylarda tek ve çift hane arasında zikzaklar çizmesi tüketicileri tedirgin etti.

Kredi faizleri yükselir mi?

Bu sorunun cevabına ise bankacılardan olumlu yanıt geldi. Akbank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hayri Çulhacı, yıl sonuna kadar faizlerde herhangi bir yükseliş beklemiyor. Ekonomi yönetiminin mali kural ile önemli bir adım attığını belirten Çulhacı, bütçe disiplininden taviz verilmeyeceğinin hem yerli hem de yabancı yatırımcı için net olarak ortaya konulduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın politikasının önemine işaret eden Çulhacı, yıl sonuna kadar faiz oranlarında değişiklik beklemiyor. Hükümetin ekonomideki politikalarının da güven verdiğine dikkat çeken Çulhacı, "2011 yılında faizlerin seyri ne olur bilmiyorum ancak 2010 sonuna kadar herhangi bir yükseliş olacağını düşünmüyorum. Özellikle mali kural konusunda atılan adımlar bütçenin disipline edilmesi için önemli bir mesaj. Bu da yıl sonuna kadar faizlerin seyrinde herhangi bir değişikliğin olmaması sonucunu doğurabilir." dedi.

Hazine Faizleri

Hazine faizlerinin yüzde 9 seviyesinde tutunmasıyla birlikte özellikle uzun vadeli konut faizlerinde büyük düşüş yaşanıyor. Birçok banka aylık yüzde 1'in altında faizle konut kredisi verirken taşıt ve tüketici kredisi faizleri de yerinde saymaya devam ediyor. Faizlerdeki düşüşün etkisi ve krizden çıkışa dair verilerin güçlenmesi ile birlikte bankalar da kredi musluklarını açmış durumda.

BDDK verilerine göre toplam kredilerin tutarı 439,2 milyar liraya çıkarken toplam nakdi kredi tutarı 383,1 milyar liraya yükseldi. En az kredi kullanan illerin başında Kilis, Tunceli, Bayburt ve Hakkari gelirken İstanbul 157,9 milyar lira ile ilk sırada yer alıyor.

Kaynak: Zaman