Konut Kredilerinde Aylık Faizi Yüzde 1'in Altına Geriledi

14/11/2012

Fonlama maliyeti düşen bankalar, daralan kredi pazarı piyasasından pay kapmak için kıyasıya rekabete girerken, konut kredileri aylık faizi 1'in altına geriledi.

Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir' seviyeye çekmesinin ardından bono piyasasında gösterge olan faiz yüzde 6,5 ile tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Faizdeki bu düşüş öncelikle bankaların karlılığını arttırıcı, Hazine'nin borçlanma maliyetlerini azaltılcı bir etki yapacak. Karlılığı artan bankaların, yurtdışı borçlanmalarında da sıkıntı yaşamaması, kredi iştahlarını arttıracak.

Sahip oldukları likiditeyi kredi olarak kullandırmak isteyen bankaların son dönemde kredilerde faiz indirimi yapmaları ve kampayaları arttırmalarının altında da bu gerekçe yatıyor.

Fonlama maliyeti düşen bankalar, daralan kredi pazarı piyasasından pay kapmak için kıyasıya rekabete girerken, konut kredileri aylık faizi 1'in altına geriledi. Türkiye'ye para girişinin devam etmesi durumunda Merkez Bankası'nın politika faizinde de değişiklik yapması durumunda kredi faiz oranlarındaki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Emlakta Son Dakika