Gelişmiş Bir Mortgage Sisteminin Olmaması Türkiye’yi Krizden İzole Ediyor

30/09/2011

ING Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı McCarthy, Türkiye’nin krizden izole kalmasında gelişmiş bir mortgage sisteminin olmaması ve BDDK’nın önlemlerinin etkili olduğunu söyledi.

Ta33_09ürkiye krizden izole

İstanbul Finans Zirvesi kapsamında yapılan “Bankacılar Forumu”nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin krizden izole kalmasında gelişmiş bir mortgage sisteminin olmaması ve BDDK’nın önlemlerinin etkili olduğunu söyledi. John McCarthy, Türkiye’deki şirketlerin proje finansmanında bankaları tedarikçi gibi gördüklerini belirterek, “Oysa biz sonuçta bir ortağın riskini almış oluyoruz. O yüzden Türkiye’de proje finansmanında risklerin ve ödüllerin daha çok değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının, not artırmaları durumunda Türkiye’de enflasyon tehlikesinden endişe ettiklerini ifade ederek, hükümet enflasyonu yönetebildiği takdirde bu konunun yavaş yavaş gündemden kalkacağı görüşünü dile getirdi.

Hayranlık uyandırıyor

Zirvenin bir diğer konuşmacısı olan Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu da, Türkiye’deki bankacılık sektörünün son derece güçlü bir fonlama kaynağına ve sağlam bir sermaye yapısına sahip olduğunu, geçmişten alınan derslerle dünyada hayranlık uyandıran bir sektör haline geldiğini söyledi.  Dünyada Batı’dan Doğu’ya ciddi bir dış ticaret ve yatırımın kanalize olduğunu, bu trendlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini dile getiren Akçaoğlu, “Bu iyi analiz edildiğinde Türkiye ve bankacılık sektörü için değişik bir dönem olacaktır. Bu trend değişimi ile bizim, dünya piyasalarından daha fazla pay almayı hedefliyor olmamız lazım. Türkiye, dünyanın radarında, bunu yapabileceğimize inanıyoruz. Citi Grup’ta Türkiye’yi öncelikli ülkelerin başına aldı” diye konuştu

Türkiye’de banka satın alabiliriz

ING’nin Türkiye’den çıkmak bir yana banka alarak büyümek istediğini de açıklayan John McCarthy, bu konuda şunları söyledi: “Yüksek bir yatırımla Türkiye’ye geldik ve çok başarılı olduk. ING, yaşadığı sorunlar nedeniyle Hollanda hükümetinden aldığı 10 milyar Euro’luk mali desteğin 7 milyar Euro’sunu geri ödedi. Kalan 3 milyar Euro’luk ödemeyi de 2012’de yapacak. Amsterdam’ın kalan 3 milyar Euro’yu ödemesi için sabırsızlanıyorum. Böylece elimizdeki kelepçeler çıkacak ve yeni yatırım yapmaya, yeni bankalar almaya başlayacağız.”

Kaynak: Hürriyet