Halkın Bankalara Borcu 2013'te 330 Milyar TL Oldu

30/01/2014

Hanehalkının bankalara olan borçları, AKP iktidarında çığ gibi büyüdü. 2004 yılında 27 milyar TL olan borçlar, 2013 sonunda 330 milyar TL’ye ulaştı

Yolsuzluk operasyonları ile birlikte dövizde yaşanan şokun ekonomik krize hızla sürüklemesi borçlu hanehalkını tedirgin etti. Krize büyük bir borç yüküyle yakalanan ailelerin toplam borçları 330 milyar TL’yi geçmiş durumda.

Konut Kredileri 100 Milyar TL

Bu borçların 250 milyar TL’sini tüketici kredileri oluştururken kredi kartı üstünden borçlar da 80 milyar TL’yi geçmiş durumda.
Bankacılık ve Denetleme Kurumu verilerine göre, tüketici kredileri içinde 110 milyar TL ile konut kredileri öne çıkarken, 130 milyar TL’ye yaklaşan ihtiyaç kredileri en önemli kısmı oluşturuyor. Daha çok borcu borçla kapatmada kullanılan ihtiyaç kredileri bir yılda yüzde 30 artarak dikkat çekti.

Halkın Bankalara Borcu 2013'te 330 Milyar TL

Tüketicinin otomobil almak için bankalardan kullandığı kredi ise 9 milyar TL dolayında. Ancak, doğrudan otomobil satıcılarından kullanılan kredi, bu toplam içinde yer almıyor. Hanehalkının bankalara olan borçları, AKP iktidarında çığ gibi büyüdü. 2004 yılında 27 milyar TL olan borçlar, 2013 sonunda 330 milyar TL’ye ulaştı.
Dolar krizinde bankalara borçlu sayısı 13 milyonu geçmiş durumda. 2003 başında bu sayı 2,4 milyon kişiydi. Bankaların kredilerinin dörtte birini tüketiciye kullandırma politikaları ve çabalarının sonunda tüketici kredisi kullanarak ya da kredi kartı üstünden borçlanan sayısı 13 milyonu geçti.

Batık Krediler 2013 Sonunda 9 Milyar Lirayı Geçti

2002 yılını izleyen yıllarda tüketicilerin bankalara zamanında ödeyemediği, batık krediler de tavan yaptı ve 2013 sonunda 9 milyar lirayı geçti. Borcunu ödeyemeyen sayısı da her geçen yıl artıyor. Bankalara borç ödeyemeyen sayısının 2,5 milyonu geçtiği bildiriliyor Öte yandan bankalara borçlar 330 milyar TL’yi bulurken, banka dışı kesimlere borçların boyutlarının da bu tutarlara yaklaştığı tahmin ediliyor.
 Dövizde hızlı tırmanma ile büyüyen ekonomik kaosun yaratacağı işsizliğin, taksitlerin geri ödenmesinde sorunlar yaratmasından endişe ediliyor. Bu durumda bankaların borç tahsilinde önemli sorunlar yaşamaları ve bir finansal kirz yaşanması da ihtimal dahilinde görülüyor.

Borcunu Ödeyemeyen Sayısı Her Geçen Yıl Artıyor

Dolar krizinde bankalara borçlu sayısı 13 milyonu geçmiş durumda. 2003 başında bu sayı 2,4 milyon kişiydi. Bankaların kredilerinin dörtte birini tüketiciye kullandırma politikaları ve çabalarının sonunda tüketici kredisi kullanarak ya da kredi kartı üstünden borçlanan sayısı 13 milyonu geçti. 2002 yılını izleyen yıllarda tüketicilerin bankalara zamanında ödeyemediği, batık krediler de tavan yaptı ve 2013 sonunda 9 milyar lirayı geçti. Borcunu ödeyemeyen sayısı da her geçen yıl artıyor. Bankalara borç ödeyemeyen sayısının 2,5 milyonu geçtiği bildiriliyor. Öte yandan bankalara borçlar 330 milyar TL’yi bulurken, banka dışı kesimlere borçların boyutlarının da bu tutarlara yaklaştığı tahmin ediliyor. Dövizde hızlı tırmanma ile büyüyen ekonomik kaosun yaratacağı işsizliğin, taksitlerin geri ödenmesinde sorunlar yaratmasından endişe ediliyor. Bu durumda bankaların borç tahsilinde önemli sorunlar yaşamaları ve bir finansal kriz yaşanması da ihtimal dahilinde görülüyor.

Kaynak: Birgün