İpotek Fek Ücretine İade

05/07/2012

İpotek fek yazısı için ücret talep eden bankaya karşı hukuk savaşı başlatan tüketici, Ankara Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından haklı bulundu ve bankanın ipotek yazısı için tüketiciden ücret talep edilemeyeceğine karar verildi.

Bankalara aldıkları masraflardan dolayı açılan ve tüketici lehine sonuçlanan davalara bir yenisi daha eklendi. Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre bankacılık sisteminde sıkça gündeme gelen ipotek kaldırma ücretine yargı "dur" dedi. Mahkeme, ipoteği kaldırmak için tüketiciden para talep eden bankayı haksız buldu ve bankaların ipotek kaldırma ücreti bir kez daha yargıdan döndü. İpotek fek yazısı için ücret talep eden bankaya karşı hukuk savaşı başlatan tüketici, Ankara Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından haklı bulundu ve bankanın ipotek fek yazısı için tüketiciden ücret talep edilemeyeceğine karar verildi. Kredi borcu bitiminde tüketiciden ödeme sonunda ipoteği kaldırmak için 310 lira talep eden bankanın yaptığı işlemin iptaline karar verildi. Kararda, "Banka sadece zorunlu masrafını alabilir" denildi.

Tüketici ile banka arasında yapılan sözleşmede bulunan hükümler dışında bankanın farklı ücretler talep etmesinin mümkün olamayacağını belirten heyet "Bu ücret ve masrafların hangi nedenle alınacağına dair sözleşmede ve bilgi formunda açıklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Banka sadece zorunlu olan masrafları isteyebilir. Kredinin verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü ise davalı bankaya aittir. Aksi halde, diğer ücret ve masraflar başlığı altında belirlenen miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmün yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğunun kabulü gerekir." dedi.

İpotek Fek Ücreti

İpotek karşılığı alınan konut kredisi borcu bitiminde ipoteğin kaldırılması için ipotek kaldırma yazısı diğer bir ifadeyle ipotek fek yazısına ihtiyaç vardır. Bankalar bu yazıyı tüketiciye belli bir ücret karşılığında veririer. Bankadan bankaya değişmekle beraber bu tutar ortalama 300 TL civarındadır. Benzer şekilde banka tüketiciden kredi alım anında da ipotek koyma bedeli istemekte. Her iki durumda da banka ile tüketici arasında yapılan sözleşmede bu masrafların alınıp alınmayacağının dikkatlice incelenip değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kaynak: KrediPazarı