İyi ve Kötü Krediler Aynı Sepete Konulmamalı

11/12/2013

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ancak iyi ve kötü kredilerin aynı sepete konulmaması gerektiğini açıkladı

Cari açığı azaltmak için bireysel krediler ve kredi kartlarına getirilecek kısıtlamaları ‘yerinde ve doğru’ bir karar olarak değerlendiren ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ancak iyi ve kötü kredilerin aynı sepete konmasına karşı. ING Bank olarak getirilen önlemlerden oldukça memnun olduklarının altını çizen Abay, ING Bank şapkasını çıkartıp Türk bankacılık sektörü genelinden baktığı zaman ise “Gittiğimiz istikamet yanlıştı, arabayı biraz çevirmek gerekiyordu ama şimdi araba şarampolden aşağı iniyor gibi. Bu tedbirlerle bankaların sağlığını riske atıyoruz” görüşünü paylaştı. Kahramanmaraş’ta inşa edilen ve 2013 yılı Temmuz ayında faaliyete geçen Operasyon ve Çağrı Merkezi’nde bir araya geldiğimiz ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, hem Genel Müdür olarak geride bıraktığı iki yılın da değerlendirmesini yaptı hem de gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Borçta Tehlikeli Gidiş

Türkiye’de tüketim büyümesinin birazcık dargelirli ve finansal okuryazarlığı düşük hane halkının çok yüksek kredilendirmesiyle tetiklendiğini  belirten Pınar Abay, “Kar topu gibi yuvarlanan ve bir bankadan tüketici kredisi al öbür bankadan kredi kartı diğerinden nakit avans şeklinde devam eden borçluluk döngüsü var. Bu müşterilerin çoğunun KKB’da gecikme kaydı yok. Çünkü gecikmesine gerek yok 20 tane banka var. Birinden gidip çok rahat para bulabiliyor. O segment çok tehlikeli olduğu için bir yerde dur denmesi çok doğru bir karardı.

Geçiş Dönemi Olmalı

Önlemler doğru ama biraz alt detayının çalışılması lazım. Bir kuşu çok serbest bırakırsan uçar gider, çok sıkarsan ölür denir, şu an o döneme giriyor olabiliriz” diye konuştu. Hane halkının borçluluk oranlarına göre kısıtlama getirilmesi gerektiğini savunan Abay, “Müşteri borçluluğunu ve gelirini dikkate alan bir ince elek gelmesi lazım.  Bir geçiş dönemi tanınabilir” diye konuştu.

Kredi Kartı Limitleri de Taşınmalı

Kredi kartında geliriyle orantılı limit sınırlamasının büyük bankaların lehine, küçüklerin aleyhine olduğunu belirten Pınar Abay, şunları söyledi: “ Limitleri önceden aşmış olan bankalar avantajlı duruma geçti. Limiti sonradan aşacak olan bankalar  ise onayladığı kredi kartlarını veremiyor. İptal ettirip limitleri taşımak o kadar zor bir süreçki o yüzden belki de müşteri mağdur. Nasıl GSM operatörlerinde numara taşıma oldu sektörde limit taşımanın önü açılmalı.  “

Bankacılık Mutfağını Maraş'a Taşıdı

Kahramanmaraş’ta hizmete başlayan ING Bank’ın yeni Operasyon ve Çağrı Merkezi ile ilgili de bilgiler veren Pınar Abay “Türkiye’nin teşviksiz en büyük özel sektör yatırımlarından birisini gerçekleştirdik ve bankacılık mutfağımızı Kahramanmaraş’a taşıdık. 20 milyon liralık yatırım yapıldı” dedi. ING Bank Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Görkem Köseoğlu, 147 olan çalışan sayısını 2015 sonrasında 47’ye katlayarak 766’ya çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Çalışanların yüzde 85’inin kadınlardan oluştuğunu anlatan Köseoğlu, “2014  sonuna kadar yaklaşık 423 kişiye istihdam olanağı sağlayacak Merkez, üniversite ve İş-Kur ile yapılan protokoller sayesinde, özellikle kadın ve genç istihdamına katkı sunacak” dedi.

5 Yıl İçinde Rakipsiz Olmayı Hedefliyor

Göreve geldiği günden bugüne geçen zamanı “Yatırım dönemi” olarak tanımlayan Abay, sektörde artık daha güçlü bir rakip haline geldiklerinin altını çizdi. Abay, “2013’te hedeflerimizi tutturduk, güçlü bir rakip haline geldik. Önümüzdeki beş yıl güçlü olduğumuz alanlarda rakipsiz olacağız” dedi. Abay, “Artık sesimizi yükseltme zamanı. Aslında eski köye yeni adet getiren banka olma imajını kalıplaşmış dinamikleri sorguluyoruz. Neden kredi kartında kart ücreti yoksa puan verilmez. Neden vadeli mevduat vadesinden önce çekilemez. Biz hayır bunlar verilebilir gibi yaklaşım içerisindeyiz” diye konuştu.

Kaynak: Akşam