Konut Kredileri Yükselişte

01/10/2012

Konut kredileri son yıllarda Türkiye’ deki konut talebinin önemli belirleyicilerinden biri haline gelmiş durumda. Dolayısıyla konut kredisi kullanımının yeniden yükselişe geçmesi konut talebininde yükselişe geçtiği anlamına geliyor.

Capital Dergisi Eylül ayındaki sayısında konuta olan talebi, konut kredisinde faizin etkisini ve konut satışlarını değerlendirdi. Capital mortgage ekinde şu konulara yer verildi:

Konut Talebinde Toparlanma Sinyalleri Var

Geçen yılın ikinci yarısında yavaşlama eğilimine giren konut talebi bu yılın bahar aylarında yeniden toparlanmaya başladı gibi. O dönemde konut kredisi faizlerinin yükselişe geçmesi kullanılan konut kredisi miktarının giderek azalmasına neden olmuştu. Bahar aylarında faizlerin yavaş yavaş düşüşe geçmesi ise konut kredisi kullanımının yeniden yükselmeye başlamasını sağlamışa benziyor. Konut kredisi  kullanımının yeniden yükselmeye başlaması ise konut satışlarının da toparlamakta olduğu anlamına geliyor.

Faiz Etkisi

Konut kredisi faizleri 2010 yılının son çeyreğinde tek haneye kadar düşmüş, bu dönemde kullanılan konut kredisi miktarı ise 10,9 milyar liraya ulaşarak rekor kırmıştı. Fakat Merkez Bankası’nın ekonominin aşırı ısındığı  gerekçesiyle para politikasını sıkmaya başlamasıyla bir süre sonra faizler yükselmeye başlamıştı. 2011’in yaz aylarında Avrupa’ daki borç krizi yüzünden küresel finans piyasalarının karışması ise bunun üzerine tuz biber ekmişti. Geçen yılın sonlarında konut kredisi oranları yüzde 14’e dayanmış, bu da konut kredisi kullanımını bir yıl önceki düzeyinin yarısına kadar çekmişti.

Konut kredisi faizlerindeki  yüksek seyir bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, bu durum söz konusu dönemde kullanılan konut kredisi miktarı ise 5 milyar liranın da altına çekti. Dolayısıyla ilk çeyrekte konut talebindeki  durum yine pek parlak görünmüyordu.

Fakat ikinci çeyrekte bu durum değişmişe benziyor.  Bu dönemde yurt dışı finansman olanaklarının biraz düzelmesiyle faizlerin bir miktar düşmesi konut kredisi kullanımını hemen yükseltmiş gibi gibi görünüyor.

Esasında TBB’nin bu döneme ilişkin verileri henüz açıklanmadığı için bu konuda kesin bilgimiz yok. Fakat verileri henüz açıklanmadığı için bu konuda kesin bilgimiz yok. Fakat kredi kullanımına paralel bir seyir izleyen kredi hacmindeki değişim, ikinci çeyrekte 2,5 milyar liraya ulaşmış bulunuyor. Bu da kredi geri ödemelerinin önceki çeyrek dönemdekilere yakın (4 milyar lira dolayı) olduğu varsayımıyla , ikinci çeyrekteki konut kredisi kullanımının 6,5 milyar lira civarında gerçekleşmiş olabileceğini düşündürüyor. Bu tutar ise önceki üç çeyrek dönemdeki kredi kullanımının üzerinde bulunuyor.

Krediler Yükselişte

Temmuz ayında konut kredisi faizi yüzde 12,5 civarına düşmüştü. Aynı ayda konut kredisi hacmindeki artış ise 670 milyon lirayı bulmuştu.  Merkez Bankası’nın ekonomideki aşırı yavaşlama yüzünden para politikasını yavaş yavaş gevşetmeye başlaması nedeniyle bu gelişmeler devam edecek gibi de görünüyordu.

Konut kredileri son yıllarda Türkiye’ deki konut talebinin önemli belirleyicilerinden biri haline gelmiş durumda. Dolayısıyla konut kredisi kullanımının yeniden yükselişe geçmesi konut talebininde yükselişe geçtiği anlamına geliyor. Yalnız Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satış istatistikleri sadece tapu kayıtlarına dayandığı  ve inşaat halindeyken satışı yapılan konutları  içermediği için bu gelişmeyi orada göremeyebiliriz. Bunu konut inşaatı istatistiklerinde görme ihtimalimiz daha yüksek. Konut talebindeki yükseliş , inşaat şirketlerini üretimi arttırmaya yönlendireceği için, inşaatına başlanan konut sayısını da yükseltecektir.

Kaynak: Capital