Konut Kredilerinde 3-5 Puan Tüketicilerin Fikirlerini Değiştirmeye Yetiyor

12/08/2013

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla konut kredileri haftalık yüzde 0.08 düzeylerinde büyüme gerçekleşti. Konut kredilerinde 3-5 puan bile tüketicilerin fikirlerini değiştirmeye yetiyor” şeklinde ifade etti.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hamit Demir, faiz oranları yüzde 1’in altında olursa tüketiciler ve inşaat sektörü için bir sorun teşkil etmeyeceğinin altını çizdi.

Konut kredisi faiz oranlarındaki artışlardan sektörün uzun vadede etkilenmeyeceğini söyleyen Hamit Demir, “Konut kredisi faiz oranları arttığında, ilk etapta Türkiye’de doğal bir durgunluk yaşanıyor” dedi. Geçtiğimiz dönemlerde ise faiz oranlarının yüzde 0.63 seviyelerine kadar gerilediğini belirten Demir, “Daha sonrasında yine hareketli bir süreç yaşandı. 12 Temmuz 2013 tarihinde 101 milyar 752 milyon TL olan konut kredisi hacmi, 19 Temmuz 2013’te 102 milyar 170 milyon TL’ye ulaştı. Konut kredilerinde bir hafta içinde yüzde 0.41’lik büyüme ile 418 milyon TL artış yaşandı” dedi.

Demir, “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla konut kredileri haftalık yüzde 0.08 düzeylerinde büyüme gerçekleşti. Konut kredilerinde 3-5 puan bile tüketicilerin fikirlerini değiştirmeye yetiyor” şeklinde ifade etti.

Konutta yaşanan bu dönemi konut almak isteyenlerin avantaja dönüştürmesi gerektiğini savunan Hamit Demir, konut almak isteyenlerin Ramazan ve yaz dönemindeki durgunluğu fırsata çevirmeleri önerisinde bulundu.

Faiz Düştükçe Alımlar Artıyor

Kredi faiz oranları düştükçe tüketicilerin alım gücünün arttığına dikkat çeken Demir, “Faiz oranları, yüzde 1’in altında olduğunda tüketiciler konut almaya daha sıcak bakıyorlar. Ancak,  faiz oranları 1’in üzerine çıktığında hem inşaat sektörü, hem de tüketiciler bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor” dedi.

Faiz oranındaki dalgalanmanın sadece sıfır projeleri değil, ikinci el konut sektörünü de etkilediğini söyleyen Demir, “Faiz oranlarının sürekli yükseleceğini ve bir yükseliş trendine gireceğini düşünmüyorum. Bunun bir geçiş dönemi olduğunu söyleyebiliriz. 2013 yılının sonu ve 2014 yılının başlarına doğru faiz oranlarının düşüş göstereceğini öngörüyorum” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet