Konut Kredisi Kullanarak Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olun

22/05/2013

Konut kredisi faiz oranları yüzde 0,68 seviyelerine kadar düştü. Oranlar son 5-10 yılın en iyi seviyelernde, 70 bin liralık 120 ay vadeli bir konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında 800-900 lira kredi taksiti ödeniyor

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, geçen yılın kout sektörü açısından iyi geçtiğini belirterek, “ Bu yıl, konut kredisi faiz oranları yüzde 0,68 seviyelerine kadar düştü. Konut kredisi faiz oranları son 5-10 yılın en iyi seviyelernde, 70 bin liralık 120 ay vadeli bir konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında 800-900 lira kredi taksiti ödeniyor ve bu rakam kira bedellerine oldukça yakın' dedi.

Taylan, Merkez Bankası’ndan faizlerin biraz daha düşeceğine dair sinyal aldıklarını, dolayısıyla konut kredisi faiz oranlarının daha da düşmesinin sektörü daha da canlandıracağını dile getirdi.

Kredi faiz oranlarının düşmesine karşın son iki yıldır konut fiyatlarında önemli bir artış olmamasının bir başka olumlu gelişme olduğunu kaydeden Taylan, Türkiye’de konut arzı açısından bir sıkıntı olmadığını ve yüzde 30′luk bir açık olduğunu belirtti.

Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma Fırsatı

Gayrimenkul Danışmanı Gülşah Gökşen Turan, kredi taksitlerinin kira bedellerine yaklaşması ile insanların kira gibi kredi ödeme imkanına kavuştuğunu söyledi.

2013 başından itibaren kredi faiz oranlarında ve kredi maliyetlerindeki düşüşün etkisi ile konut satışlarının arttığını dile getiren Turan, “Şu an için sıfır konutla ikinci el piyasası arasında pek bir fark yok. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak değere göre vergi uygulamasının etkileri henüz görülmedi. Özellikle ikinci el piyasası çok hareketli” dedi.

Geçen yıl boyunca bazı bölgelerde elde ettikleri satış rakamlarına yılın ilk 5 ayında ulaştıklarını anlatan Turan, vatandaşın konut arayışının arttığına işaret etti.

Konut kredisi faiz oranlarının daha da düşmesi halinde özellikle ikinci el piyasasında konut fiyatlarının artmasına neden olabileceğini belirten Turan, talebin fiyatlar üzerindeki etkisinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını ifade etti.

Konut Almak İçin İyi bir Dönem

Emlak Danışmanı Salim Taşçı da en önemli yatırım alanının gayrimenkul olduğunu ifade ederek, “Gayrimenkul almak için bu dönem iyi bir fırsat. Vatandaş bugün konut, arazi gibi yatırımlara yönelirse sonraki dönemde yüzde 22-30 arasında karlı çıkar” ifadesini kullandı. Taşçı, faiz indiriminin etkisiyle bu yıl sektörün geçen yıla göre en az yarım puan büyümesini beklediğini sözlerine ekledi.

Bankaların konut kredileri faiz oranları değerlendirildiğinde, geçmiş yıllarda yüzde 1′in üzerinde olan oranlar son dönemde yüzde 0,76 ile 0,93 arasında değişiyor. Bankaların inisiyatifi doğrultusunda müşterilere tabela oranların altında faizlerle de konut kredisi verilebiliyor. Söz konusu oranlar sayesinde 120 ay vadeli 70 bin liralık konut kredisi aylık taksitleri 900 liraya kadar geriliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı