Konut kredisi kullanımında kriz öncesine dönüldü

09/06/2010

Merkez Bankası verilerine göre, geçen ay itibarıyla 47 milyar 475,4 milyon liraya ulaşan konut kredilerinde, kriz öncesi hareketli olan 2006 dönemine dönüş gözleniyor.

ev_41Küresel krizin etkisiyle daralan inşaat piyasası yeniden hareketlenmeye başladı. Buna bağlı olarak konut kredilerinde de artış dikkat çekiyor.

İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, Mart ayının konut kredileri açısından bir dönüm noktası olduğunu, Nisan'da Mart'a göre sektördeki bakiye artışının 1,7 milyar lirayı geçtiğini, bu rakamın son iki yılın en büyük bakiye artışı olduğunu söyledi.

Bu artışın Haziran ve Temmuz aylarında aynı miktarlarda olmasa da devam etmesinin beklendiğini vurgulayan Oram, "Dolayısıyla 2. çeyrekteki büyümenin bizi 2010 yılında konut sektöründe, şu ana kadar gördüğümüz en büyük genişleme olan 2006 yılı büyüme oranlarının üzerine bile taşıması söz konusu olabilecektir." dedi.

Oram'ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl sektörde refinansmanlarla birlikte yaklaşık 338 bin kişiye kredi kullandırıldı. Bu yıl rakamın 350 bini geçmesi söz konusu. Sektörde halen günlük yaklaşık 2 bin konut kredisi kullandırılıyor. Bu da günlük 150 milyon liraya denk geliyor.

Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem de bu yılın ilk 4 ayında konut kredisi portföyünün sene başına kıyasla yüzde 9,81 büyüyerek 42,5 milyar liradan 46,7 milyar liraya ulaştığını, toplam portföyde 4,2 milyar liralık net büyüme sağlandığını kaydetti.

Konut kredilerinde Mayıs'ın son haftasına kadar yukarı yönlü hareket olduğunu ifade eden Erdem, ortalama haftada 350 milyon lira net büyüyen pazarın son haftada 130 milyon liraya kadar düştüğünü söyledi. Erdem, yılın son çeyreğinde Merkez Bankası cephesinde bir faiz artırımı beklediklerine dikkati çekerek, konut kredisi faizinde kısa dönemde haziran, temmuz, ağustos aylarında yukarı yönlü hareket olacağını beklemediklerini, faizin bu seviyelerde hareket edeceğini kaydetti.

Fortis Bank Türkiye perakende bankacılık pazarlama yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem ise konut kredisi pazarının 2010 yılı sonunda yüzde 20 büyüyerek yaklaşık 55 milyar liralık bir hacme ulaşmasını öngördüklerini açıkladı.

Düşen faiz oranları sebebiyle, konut kredisi başvuruları ve bankaların kredi kullandırma oranlarının geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış gösterdiğini vurgulayan Ertem, konut kredisi pazarı büyüme rakamlarının bu artışı desteklediğini, bundan dolayı bu sene sonuna kadar yaklaşık 200 bin kişinin konut kredisi kullanacağını düşündüklerini söyledi.

Kaynak: Zaman