Konut Kredisi Kullanımlarına Dikkat

19/05/2011

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), tüketicileri, gayrimenkulde mevcut koşulları iyi değerlendirmeleri yönünde uyardı.

a11_11İMSAD'ın (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda, gerek kredi hacmine yönelik Merkez Bankasının önlemleri gerekse yükselen emtia fiyatları nedeniyle gayrimenkul sektöründeki koşulların tüketici aleyhine gelişebileceğine işaret edildi.

2011 yılının ilk çeyreğinde beklentiler doğrultusunda emtia fiyatlarının yüksek düzeyde seyretmesinin yarattığı arz yönlü baskının hissedildiği vurgulanan raporda, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gerilim nedeniyle özellikle petrol fiyatlarında meydana gelen yükselişin üretim maliyetlerini yükselttiği, bu etkene bağlı olarak genel inşaat maliyetlerinde de artış yaşandığı kaydedildi.

Genel inşaat maliyetleri ile malzeme fiyatları arasında pozitif korelasyon bulunduğu vurgulanan raporda, 2011 yılının ilk çeyreğinin bu açıdan fiyatlara olumsuz yansıdığı ifade edildi.

Petrol bölgesi ülkelerindeki karışık ortamın sonucu olarak yüksek seyreden emtia fiyatlarının inşaat ve inşaat malzemesi üretiminin maliyetini yükselttiği, inşaat malzemesi fiyatlarında 2011'in birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,91, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8,79 oranında artış kaydedildiği, genel inşaat maliyetlerindeki artış oranının ise yüzde 4,37 düzeyinde oluştuğu bildirildi.

Artışın inşaat malzemesi fiyatlarına göre daha sınırlı olmasında işçilik fiyatlarının etkisine işaret edilen raporda, 2011 birinci çeyrek rakamlarına göre işçilik maliyetlerinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 9,26 oranında düşüş gösterdiği belirtildi.

Diğer dikkati çekici noktanın, özellikle inşaat sektörünün ihracatı açısından kritik olan Libya'ya yönelik ticarette meydana gelen düşüş olduğunun altı çizilen raporda, Libya'ya yapılan ihracatın mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84 oranında azaldığına, bu olumsuz tablonun devam etmesinin beklenmesi gerektiğine işaret edildi.

Raporda, 8-11 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul'da inşaat sektörünün tüm taraflarını bir araya getirerek güncel bilgi, fikir ve vizyon paylaşımının gerçekleşeceği MEGABUILD Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı'nın önemli bir uluslararası platform olacağı vurgulandı.

Konut talebi konusunda izlenmesi gereken parametrelerin başında kredi miktarının geldiğine değinilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

''Bu noktada; konut kredisi kullanımlarına dikkat edilmelidir. Nitekim; Şubat, Mart ve Nisan aylarında kredi kullanımı sırasıyla yüzde 2,11, yüzde 2,91 ve yüzde 2,23 oranında artış kaydetmiştir. Yani; konut kredisi kullanma eğilimi devam etmiş, bununla birlikte Merkez Bankasının kredi hacmini sınırlama politikasına paralel olarak nisan ayında hız kaybetmiştir.

Önümüzdeki dönemde, Merkez Bankasının kredi hacmini sınırlandırma politikasının etkileri gayrimenkul sektöründe daha fazla hissedilecektir. Dolayısıyla; mevcut koşulların tüketicilere fırsat yarattığı unutulmamalıdır. Yatırımcıların gayrimenkul alımında önümüzdeki dönemde aleyhinde oluşabilecek koşul değişikliklerini göz önünde bulundurarak mevcut fırsatları iyi değerlendirmesi yerinde olacaktır.''

Kaynak: HaberTürk