Konut piyasası ABD’yi yine resesyona sokabilir

25/08/2010

ABD’de son sekiz resesyondan yedisine neden olan konut piyasası, bu kez yeni yeni canlanan ekonomik iyileşmeyi tamamen öldürebilir.

Washington yönetiminin yeni konut alacaklara sağladığı kredi yardımının Nisan ayında sona ermesinin ardından, ev satışları dibe vurdu. O tarihten bu yana, 2009’un ikinci yarısında başlayan imalat kaynaklı ekonomik iyileşme de hız kaybetmeye başladı.

Bu durum, işsizlik maaşı başvurularındaki artış ve fabrika siparişlerindeki düşüşle de desteklendi.  

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s için sanayi sektörünü takip eden ekonomist Celia Chen, “Aylık haciz vakaları artmaya devam edip, konut fiyatlarını aşağı çekmeye devam ederse, ABD ekonomisinin yeniden resesyona girdiğini görebiliriz” dedi.     

Chen, “ABD’de konut sektörü ekonominin can damarlarından biridir” diye konuştu.   

Sektör Ekonominin Herşeyi

Yine Moody’s’ten ekonomist West Chester, konut inşaatı ve mobilyalar için harcanan paranın ABD’nin gayrisafi yurtiçi hâsılanın (GSYİH) yüzde 15’ini oluşturduğuna dikkat çekti.

Gayrimenkul sektörü, doğrudan olmasa da tüketici harcamalarını da etkiliyor. 2000’li yılları ortasında gayrimenkullerin değeri yükseldiğinde, önlerinde fazlasıyla finansman desteği bulan tüketiciler, harcamalarını artırdı. Ancak 2007’de baş gösteren konut kriziyle birlikte fiyatların düşmesi, tüketicilerin elindeki finansman kaynaklarını azalttı ve dolayısıyla harcamalar da azaldı.

Chicago merkezli Ulusal Emlakçılar Birliği’nin bugün açıkladığı rakamlar, Temmuz ayında beklemekte olan konutların satışında Haziran’a kıyasla, yüzde 12’lik bir düşüş yaşandığını gösterdi. Bloomberg’in ekonomistler arasında yaptığı bir ankete göre, bu 2010’ndaki en büyük aylık düşüş olarak kabul ediliyor.     

Gayrimenkulde Büyük Durgunluk

konut_14ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nden Jeffrey Frankel, “Konut sektörü büyük bir durgunluk sürecinde” dedi.

Şu anda ABD'de işsiz sayısının 16 milyona yükselmesiyle birlikte, ev sahiplerinin evlerini ellerinde tutmakta zorluk çektiği görülüyor.

Washington merkezli Mortgage Bankacıları Birliği’ne göre, şu anda yedi mortgage kredisinden biri geri ödenmeme riskiyle karşı karşıya. Bu, 1979’dan bu yana görülen en yüksek oran.

California merkezli veri toplama şirketi RealtyTrac’e göre, bu yıl ABD’de 1 milyon konuta el konabilir.

Washington hükümetinin konut sektörünü canlandırma çabaları da işe yaramıyor. Obama yönetiminin geri ödenmeme risklerini azaltmak için konut kredilerinin şartlarını yumuşatsa da ABD Hazine Bakanlığı 20 Ağustos’ta, bu rağmen alınan kredilerin yarısından çoğunun geri ödenemeyecek duruma düştüğünü, yüzde 48’inin ise iptal edildiğini açıkladı.

Kaynak: Hürriyet