Konut sahibi olmak

31/01/2008

Yıllık ne kadar konut üretilmesi lazım? Rakamlara göre Türkiye’nin yıllık 600 bin yeni konut üretmesi gerekiyor...Neden mi?

yavuz_semerci_02Her yıl 600 ile 700 bin arasında evlilik oluyor. Her yıl ortalama 80 bin evlilik boşanma ile son buluyor. Büyük şehirlere her yıl ortalama 100 bin göç oluyor. Bunların hepsi yeni konut talebi demek...

Finans piyasalarında geçen yıl başlayan ve izleri bu yıla uzanan dalgalanma, konut piyasasındaki talebi büyük ölçüde törpüledi. Ama yine de özellikle geçen yılın ilk yarısındaki performansın etkisiyle konut kredilerinin toplam tutarı 22 milyar YTL’den 32 milyar YTL’ye yükseldi. Reel artış yüzde 30’larda.

Geçen yılbaşında kredi faizleri yüzde 1’in altına inince herkesin ev alma konusunda iştahı kabarmıştı. Mayısta Merkez Bankası’nın faiz artırması nedeniyle kredi faizleri de 1.8’lere kadar çıkmıştı. Şu anda bankaların aylık konut kredisi faizleri ortalama yüzde 1.29’lu seviyelerde (daha altına inenler de var).

Çevremde birçok kişinin faizin yüzde 1’in altına gerilemesini beklediği için ev alımını ertelediğini görüyorum ve şaşırıyorum. 200 bin YTL’ye bir ev almak istediğinizi ve 100 bin YTL kredi almanız gerektiğini varsayalım. 10 yıllık kredi aldığınızda aylık ödemeniz 1.642 YTL’ye geliyor. Faizin yüzde 1’e düştüğünü varsayalım... Aynı koşullarda yapacağınız aylık ödeme 1.434 YTL’ye düşüyor. Yani aylık fark yaklaşık 200 YTL. Ev almak istiyorsanız, kararınızı etkileyecek bir fark olup olmadığına iyi bakmak gerek.

Denebilir ki, aylık 200 YTL, 120 aylık vadede evin fiyatını 25 bin YTL artırıyor. Doğru, ama şu anda bir çok kişi faiz yüzde 1’e inecek diye beklediği için (dalgalanmanın etkisi geçsin diye bekleyenleri kastetmiyorum), ikinci el konut fiyatlarında büyük ölçüde gerileme var. Konut piyasası hareketlendiğinde örneğin 200 bin YTL’ye alabileceğiniz bir evi bugün 170-180 bin YTL’ye almak mümkün. Dolayısıyla 10 yıl vadede para kaybedeceğim diye daha pahalıya ev alma riskiniz de var. Üstelik, paranın zaman değeri diye bir unsur da var. Bugün çok büyük görünen 25 bin YTL’lik fark, 10 yıllık vadede aynı değeri taşımıyor olacak. Sözün özü... Faiz inecek diye beklerken, fırsatları gözden kaçırmamakta yarar var..

Kaynak: Akşam