Konutta Balon Tehlikesi

23/10/2013

Hızla artan konut fiyatları yüzünden Almanya Merkez Bankası “Konut balonu meydana gelebilir” uyarısı yaptı. Çin’de de 70 şehrin 69’unda fiyatların aşırı artması konut balonunu tekrar gündeme getirdi.

Hızla artan konut fiyatları yüzünden Almanya Merkez Bankası “Konut balonu meydana gelebilir” uyarısı yaptı. Çin’de de 70 şehrin 69’unda fiyatların aşırı artması konut balonunu tekrar gündeme getirdi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ülkedeki konut fiyatı artışına dikkat çekti ve ‘konut balonu oluşabilir’ uyarısında bulundu. Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Almanya’nın en büyük şehirlerinde apartman dairesi fiyatlarının yüzde 20 oranında yukarıda fiyatlanıyor olabileceğini söyleyerek, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde konut balonu endişelerine neden oldu.

Financial Times (FT) haberine göre Alman Merkez Bankası‘nın bu uyarısı, uluslararası yatırımcıların dünya genelinde konut fiyatlarını sıçratarak konut balonu oluşturduğu ülkelere bir yenisini daha eklendiğinin sinyallerini veriyor. Euro Bölgesi’ndeki ekonomik çöküntünün bir sonucu olan düşük faiz oranları konut kredilerini çok daha cazip hale getiriyor. Yüzde 20 oranındaki fiyat artışı, yatırımcıların konut piyasasını güvenli bir liman  olarak gördüğünün, tahvil ve hisse senetleri gibi geleneksel varlık sınıflarındaki düşük getirilere tercih ettiğinin bir kanıtı niteliğinde.

Almanya’da Konut Piyasası Sakindi

Yıllarca çok sakin bir konut piyasasına sahip Almanya’da bu trend kiracı bir ulus için aslında çok olağandışı bir durum. Bankanın pazartesi günü açıklanan Ekim ayı raporunda, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde konut balonunun patlamasının ardından yıllardır sessiz olan Almanya’daki emlak piyasasının yabancı yatırımcılara daha cazip geldiği belirtildi. Ekonomik iyileşme süresince böyle bir talep artışını beklediklerini belirten raporda, beklenenin üzerinde bir artış gerçekleşmiş olmasının konut balonu endişesini gündeme getirebileceği belirtildi. FT haberine göre Bundesbank bu trendi durdurmak ve tersine çevirmek isterse Avrupa Merkez Bankası‘nı faiz artırımı için ikna etmeli ya da Alman bankalarının konut kredileri için müdahale etmeli. Bundesbank, yüzde 10 oranında artışların özellikle büyük şehirlerde kabul edilebilir olduğunu belirtirken, konut fiyatlarındaki hızlı artışın özellikle en büyük 7 şehri etkilediğine dikkat çekti. Berlin, Münih, Hamburg, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf’ta konut fiyatları 2010’dan bu yana ortalama yüzde 25 artış kaydeden şehirler.

Çin’de de Konut Balonu Tehlikesi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de konut fiyatları eylülde yüzde 9.1 oranında yükselerek  yaklaşık üç yılın en büyük artışını kaydetti. Konut fiyatlarındaki artış, gelecek ay yapılacak önemli bir ekonomik reform toplantısı öncesinde emlak balonu tehdidini yeniden gündeme getirdi. Reuters’in Çin’de önceki gün açıklanan resmi verileri baz alarak yaptığı hesaplamalara göre, ülkenin 70 büyük şehrinde yeni konut fiyatları eylülde yıllık bazda yüzde 9.1 arttı. Artış, Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun konut fiyatlarındaki değişimi hesaplama yöntemini Ocak 2011’de değiştirmesinden bu yana görülen en büyük yükseliş oldu.

Konut fiyatları Ağustos’ta yıllık bazda yüzde 8.3 artmıştı. Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun salı günü yayınladığı rapora göre Çin’in 70 büyük şehrinin 69’unda yeni konut fiyatlarında artış gözlemlendi. Başkent Pekin’de konut fiyatları geçtiğimiz eylül ayına göre yüzde 16’lık bir artış gösterirken, Şanghay’da fiyatlar yüzde 17’lik bir artış kaydetti. Özellikle güney bölgedeki üretim şehirleri Şenzen ve Guangzhou konut fiyatlarında yüzde 20’lik bir sıçrayış gerçekleşti.

İngiltere Ekonomisinde Konut Balonu Riski Finans Çevrelerinin Gündeminde

Bu yıl şaşırtıcı derecede güçlü seyreden İngiltere ekonomisinde de konut fiyatlarının artıyor oluşu, yeni bir konut balonu tehlikesine dair tartışmalara konu oluyor. Rightmove adlı emlak portalının verilerine göre bu yıl Londra’da bir konutun ortalama fiyatı ekim ayında yüzde 10.2’lik bir artışla rekor bir meblağ olan 544.432 pound’u gördü. Fakat verilerin geneli büyük bir tehlike olmadığını destekliyor. Wall Street Journal’ın verdiği habere göre, aylık veriler her ne kadar volatil seyretse de, artışın savunulmayacak olduğunu belirten Rightmove, özellikle Londra konut piyasasına giren sermayenin ülkenin diğer bölgelerinden hayli farklı olduğunu ve yabancı yatırımcıların güçlü talebinden kaynaklandığını belirtiyor. Ülke genelinde konut fiyatlarının artış ortalaması Londra’nın aksine 2.8’lik bir oranla düşük bir seviyede gerçekleşti.

İngiltere Merkez Bankası verilerine göre konut kredisi Ağustos ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 30.5 artışla 62.226 adede yükselse de, Citigroup’un Eylül ayındaki verilerine göre bu rakam 2007 sonlarına göre yüzde 26 daha düşük. Fakat yine de kiracı olmayı seven bir Alman ulusunun aksine, İngilizlerin ev sahibi olma arzusu da bu fiyat artışları bağlamında azımsanmamalı. İngiltere Merkez Bankası‘nın açılımlarına rağmen, İngiliz ekonomisindeki bu büyümenin sağlıklı bir büyüme mi yoksa borca bağımlı sağlıksız bir büyüme mi olacağı konusunda konut piyasasının gelişimi hayati bir rol oynayacak.

Kaynak: Eko Ayrıntı