Kredi Faizleri Konut Satışlarını Yavaşlattı

13/12/2011

Ordu Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Uğur Yüce konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin konut satışlarını yavaşlattığını söyledi.

a90Ordu Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Uğur Yüce konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin konut satışlarını yavaşlattığını söyledi.

Yüce yaptığı açıklamada, 2011 yılı başında 60 ay vadeli 100 Bin TL konut kredisi kullanan bir kişinin ödeyeceği faiz oranının 0.71 olduğunu ve bu durumda borçlandığı miktarın 122 Bin 463 TL olarak gerçekleştiğini belirtti. Yüce, "Ancak bu oran Kasım-Aralık aylarında yüzde 1.28'e yükseldi. Yani Aralık ayında 100 Bin TL konut kredisi kullanan bir kişi, 60 ay vadede borçlandığında ödeyeceği miktar 150 bin TL'nin üzerine çıktı. Bu artışlar konut piyasasını olumsuz yönde etkilerken inşaat firmalarını da zor durumda bıraktı" dedi.

Yüce, şöyle devam etti: "Ülkemizde lokomotif görevi üstenen inşaat sektöründe yükselen konut kredisi faiz oranları karşısında sıkıntı yaşanmaktadır. İnsanımızın konut edinmek için kendini hazırladığı, istikrar ve büyümenin hızla devam ettiği, enflasyonun düştüğü, dünya ülkeleri arasında ekonomisi örnek gösterilen ülkemizde konut satışlarının önündeki en büyük engel artan faiz oranlarıdır. Konut satışlarının yeniden eski hızına kavuşabilmesi için yükselen faizlerin bir an önce sıfır oranın altına çekilmesi gerekmektedir.”

Kaynak: Cihan Haber Ajansı